Waarom blijft Tarzan publiek én wetenschap intrigeren?

KIJK-redactie

13 februari 2018 08:59

Tarzan

Dit jaar is het exact een eeuw geleden dat Nederland kennismaakte met Tarzan. Hoe komt het dat deze figuur zo beroemd werd? Zelfs de wetenschap houdt zich daarmee bezig.

Het is 1912 en het leven van Edgar Rice Burroughs ligt in duigen. De man uit Chicago heeft het geprobeerd als ondernemer en loonslaaf, maar alles is mislukt. De bodem van zijn portemonnee komt daarom in zicht, en dat terwijl hij een vrouw en drie kinderen te voeden heeft. Ieder ander zou misschien een laatste poging ondernemen om een baan te vinden en vooral te houden, maar Burroughs doet wat anders: hij zet zich aan zijn bureau en pent een kort verhaal.

Zantar

Het wordt een merkwaardige vertelling, over een Engelse lord die als kind terecht is gekomen in de jungle van Afrika. Daar is hij opgevoed door de apen, met wie hij kan communiceren. Slingerend van boom naar boom bestrijdt hij onrecht, slechts gekleed in een lendendoek van dierenhuid.

Burroughs heeft alleen nog een naam nodig voor zijn exotische held. Hij overweegt Zantar en Tublat Zan. Maar dat bekt niet lekker. Uiteindelijk besluit hij zijn ‘heer der apen’ Tarzan te noemen, volgens de auteur ‘apentaal’ voor Wit- Huid. Wat hij niet kan vermoeden, is hoe groot zijn creatie zal worden. Zo groot zelfs dat Tarzan onderwerp zal worden van wetenschappelijk onderzoek.

Dit is het begin van het artikel Onsterfelijke aap-mens te vinden in KIJK 3/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 februari tot en met 21 maart.

Tekst: Philip Dröge

Meer informatie: 

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!