Welke mannen hebben quantumteleportatie onder de aandacht gebracht? Maak kennis met deze drie natuurkundigen.
Quantumteleportatie maakt gebruik van het feit dat twee deeltjes, op grote afstand, met elkaar ‘verstrengeld’ kunnen zijn. Dit idee werd beroemd als de zogenoemde EPR-paradox, naar de drie verantwoordelijke natuurkundigen. Hieronder de geniën in kwestie.
- De E in EPR staat voor Albert Einstein. Die stond mede aan de wieg van de quantummechanica, maar hield altijd zijn bedenkingen. Door te stellen dat twee verstrengelde deeltjes elkaar op grote afstand ogenblikkelijk zouden beïnvloeden, wilde hij aantonen dat de quantummechanica onvolledig is.
- De P staat voor Boris Podolsky, een Amerikaan van Russische afkomst. Hij was de schrijver van het artikel waarin het EPR-idee in 1935 aan de wereld werd gepresenteerd. Daarnaast zou hij een spion zijn geweest, die onder de codenaam QUANTUM atoomgeheimen doorgaf aan de Sovjet-Unie.
- De R staat voor Nathan Rosen, Einsteins assistent van 1935 tot 1945. Niet alleen leverde Rosen een belangrijke bijdrage aan het EPR-idee, ook zag hij als eerste in dat volgens Einsteins relativiteitstheorie wormgaten kunnen bestaan. Of, zoals ze ook wel worden genoemd: ER-bruggen, naar Einstein en Rosen.
In KIJK 10/2015 wijden we de serie ‘Wat als…’ aan de vraag hoe onze wereld eruit zou zien als we konden teleporteren. Dit nummer ligt in de winkel van 17 september tot en met 21 oktober.
Meer informatie:
- TU Delft: Beam me up, data
- Phys.org: Teleportation just got easier – but not for you
- Discover Magazine: Will human teleportation ever be possible?
- How Stuff Works: How teleportation will work
Tekst: Marysa van den Berg
Beeld (Header): 123rf, iStock/Getty Images creative, bewerking: Bert van den Broek/Idetif