Tijdlijn: de ontwikkeling van vaccins

KIJK-redactie

08 september 2020 15:00

vaccins

Van een vaccinatie voor de pokkenziekte tot een injectie tegen tuberculose. Deze weg hebben vaccins afgelegd.

Zo’n beetje de hele wereld is op zoek naar een vaccin tegen de ziekte COVID-19, zodat we ons oude leven weer terug kunnen krijgen. Gelukkig zijn er heel wat bedrijven gespecialiseerd in het maken van vaccins. Dat was vroeger wel anders. Een lijstje met vaccins door de jaren heen.

Lees ook:

1400

Genezers in China en Turkije ontdekken dat huidkorstjes van pokkenpatiënten soms gezonde patiënten tegen nieuwe pokkeninfecties beschermen. Deze techniek heet variolatie.

1721-1750

De variolatietechniek tegen de pokken bereikt West-Europa en Nederland, maar blijkt ook gevaarlijk: soms brengt het juist de ziekte over.

1798

De Brit Edward Jenner realiseert zich dat een directe injectie met een verzwakt pokkenziekte uit de koe beter beschermt dan variolatie: daarmee vindt hij het vaccin uit.

1877

Louis Pasteur ontwikkelt de theorie dat microben vaak ook ziekteverwekkers zijn. Niet veel later ontwikkelt hij het eerste hondsdolheidvaccin.

1900-1950

De eerste vaccins tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en griep worden ontwikkeld in het lab, mede dankzij nieuwe celkweektechnieken.

1957

Het Rijksvaccinatieprogramma wordt ingevoerd. Een ongekende hoeveelheid kinderen wordt ingeënt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Het programma redt duizenden levens.

1976

Vaccins tegen mazelen en rode hond worden goedgekeurd en worden toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma.

1984

Kort nadat wetenschappers ontdekken dat hiv de immuunziekte aids veroorzaakt, belooft de Amerikaanse overheid een vaccin binnen twee jaar. Het vaccin komt niet.

2009

De uitbraak van de Mexicaanse griep onthult een nieuw soort afweerreactie en geeft hoop dat een universeel griepvaccin haalbaar is.

2014-2016

De grootste uitbraak ooit van het dodelijke ebolavirus in Afrika spoort onderzoekers aan om een oud vaccin versneld te testen. Het wordt met succes ingezet.

2017

Opgeschrikt door de ebola-uitbraak stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een prioriteitenlijst op van infectieziekten waartegen snel nieuwe vaccins moeten komen.

2018

Een veelbelovend vaccin tegen tuberculose is klaar voor gebruik en de Amerikaanse overheid zet 1 miljard dollar opzij voor een universeel griepvaccin.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!