Vijf beweringen over corona die niet kloppen

Laurien Onderwater

17 maart 2020 08:29

fake news corona virus

Valse berichten over de ziekte COVID-19 verspreiden zich als een lopend vuurtje. Dit zijn vijf veelgehoorde nepnieuwtjes.

Met de komst van sociale media verspreiden ‘dorpsroddels’ of sensationeler gemaakte berichten zich razendsnel. Zo ook over het coronavirus. En hoewel de meeste tips weinig kwaad kunnen, zijn andere wel vrij gevaarlijk. KIJK somt er vijf op.

Beluister hier de podcast van KIJK over wetenschappelijke mythes!

1) Test of je corona hebt: hou je adem in

Het idee is dat je zelf kunt checken of je het coronavirus te pakken hebt of niet. Het enige dat je hoeft te doen, is langer dan 10 seconden je adem inhouden. Hoef je in die periode niet te hoesten of ervaar je geen beklemmend gevoel op de borst, dan kun je opgelucht ademhalen: je hebt geen corona. Maar dit bericht, dat in korte tijd duizenden keren is gedeeld op sociale media, is hartstikke fake.

corona fake news

Een populair nepbericht dat de ronde doet over Facebook en Twitter. Hier is niets van waar. Spread the message dus níet.

2) Eet knoflook en gorgel met zout water

Een ander vals bericht dat de ronde doet, is dat knoflook eten het virus doodt. Naar mijn mening tilt knoflook een gerecht zeker naar een hoger niveau en het is ook niet slecht voor je. Maar er is geen enkel bewijs dat de plant mensen beschermt tegen het nieuwe virus, schrijft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op haar website.

Ook gorgelen met zout water wordt veel genoemd als remedie op sociale media. Volgens deze verspreiders van nepnieuws blijft het virus de eerste vier dagen in de keel hangen voordat het naar de longen migreert. Tijdens deze periode moet de patiënt daarom gorgelen met zout water of azijn om het virus te elimineren. Nonsens. Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meldt dat er nog geen enkele behandeling voorhanden is.

3) Smeer jezelf in met bleekmiddel of alcohol

Een minder onschuldig bericht dat zich snel verspreidt, is dat jezelf ontsmetten met chloordioxide (een bleekmiddel) of alcohol het virus tegengaat. Allemaal niks van waar natuurlijk. Bovendien kunnen dergelijke stoffen schadelijk zijn voor de slijmvliezen – in je ogen en mond bijvoorbeeld.

corona

4) Drink warm water of neem een heet bad

Goed, bovenstaande adviezen werken dus niet. Maar warm water drinken of een heet bad nemen, is wel effectief toch? Het virus gedijt immers goed in een nat en koud milieu. Dat klopt, maar dat betekent niet dat je met hogere temperaturen het virus kunt weren. Bovendien stijgt je lichaamstemperatuur niet als je warm water drinkt of in bad gaat. Sterker nog, waarschuwt de WHO, het nemen van een zeer heet bad kan schadelijk zijn, omdat je dan kunt verbranden.

5) Ga onder een uv-lamp liggen

Tot slot doet ook het bericht dat uv-licht het coronavirus doodt de ronde. Hier is echt niks van waar. Integendeel, langdurige blootstelling aan uv-licht vergroot de kans op DNA-schade – met alle gevolgen van dien.

coronavirus

Dit moet je wél doen tegen het virus

  • Was geregeld je handen volgens de instructies;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Schud geen handen met mensen;
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt;
  • Let goed op jezelf en op anderen.

Zit je ook aan huis gekluisterd? Probeer de voordelen van thuiswerken in te zien:

  • Je kunt flexibel zijn in je werktijden;
  • Je hoeft geen nette kleren te dragen;
  • Je hebt je eigen, lekkere koffie;
  • Je kunt naar je eigen toilet (voor velen een groot voordeel);
  • Je hoeft geen rekening met anderen te houden;
  • Je staat niet in de file of hutjemutje in de trein.

En stuur zo nu en dan een appje naar je vrienden en collega’s of bel ze. (Ja, ook de KIJK-groepsapp staat vol met idiote selfies, gewoon om elkaar wat op te vrolijken.)

Heb je vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.

Bronnen: WHO, CDC, NOS, BBC News

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!