Vijf blunders uit de wetenschap

Naomi Vreeburg

23 juni 2020 11:00

blunders uit de wetenschap

Hoewel we vaak denken dat wetenschappers geniaal zijn, hebben ze de (on)nodige missers op hun naam staan. Vijf voorbeelden.

Wetenschap bedrijven is een kwestie van vallen en opstaan – fouten maken hoort erbij. Maar sommige vergissingen zijn zó knullig dat ze een facepalm verdienen. Verbijt je bij deze vijf onnodige blunders uit de wetenschap.

Lees ook:

Bomenmoordenaar

Als dendrochronologen de leeftijd van een boom willen achterhalen, hoeven ze hem niet om te zagen. Een stukje van de boom uitboren levert meestal genoeg informatie op. De Amerikaanse student Donald Currey vroeg echter in 1963 toestemming om de gigantische boom, Prometheus, om te hakken – en kreeg die ook. Pas nadat Prometheus was geveld, bleek dat Currey het oudst bekende nog levende organisme op aarde had vermoord. De boom werd 4844 jaar.

In rook opgaan

Toen de NASA in 2018 bekendmaakte dat de Curiosity-rover organisch materiaal op Mars had gevonden, was dat big deal. Maar diezelfde ontdekking had de ruimtevaartorganisatie ruim veertig jaar geleden al kunnen claimen. Viking 1 en 2, twee landers die in 1976 neerzegen op de rode planeet, namen hetzelfde materiaal waar. Ze maakten de grondmonsters echter zo heet, dat de samples verbrandden…

De vleugeltjes strekken

Europese honingbijen zijn kampioen honing maken, maar in een te warme omgeving doen ze veel minder hun best. Hun Afrikaanse neefjes en nichtjes kunnen veel beter met hitte omgaan, maar maken dan weer minder honing. De oplossing volgens bioloog Warwick E. Kerr? Genen van Afrikaanse en Europese bijen combineren tot een soort superbij. Dit lukte hem in 1956.

Een invallende imker vond het echter zielig dat de koninginnen, die enorm agressief waren, opgesloten zaten. Ze liet ze even de vleugels strekken. Gevolg: eenmaal buiten moordden ze de koninginnen van andere koloniën uit en namen de boel over. Dit leverden ze de bijnaam abelhas assassinas op, wat door een wat te letterlijke vertaling killer bees werd in het Engels. De beestjes komen momenteel voor in Zuid-Amerika en delen van de Verenigde Staten.

Te lage dosis lachgas

De Amerikaanse tandarts Horace Wells kwam er per toeval achter dat met lachgas, of distikstofmonoxide, tanden pijnloos konden worden verwijderd. Maar toen Wells afreisde naar Boston om een demonstratie te geven aan collega’s ging het mis. Toen hij de tand van een vrijwilliger begon te trekken, krijste die het uit. De Amerikaan had hem per ongeluk te weinig lachgas gegeven. Wells was ziek van het incident en sloot zijn tandartsenpraktijk.

Fantoomkiller

Zes moorden, maar geen verdachte. Opsporingsdiensten in Duitsland stonden eind vorig decennium voor een raadsel. Alle moorden leken door dezelfde persoon begaan. Maar hoe kon het dat één persoon keer op keer moorden kan plegen zonder ooit door iemand gezien te worden? Het enige dat de ‘geest van Heilbronn’ achterliet, was DNA.

Dit DNA werd na analyse gelinkt aan ruim veertig misdaden die in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk waren gepleegd. Bij nader onderzoek bleek het genetisch materiaal echter toe te behoren aan een Oostenrijkse vrouw die werkte in een fabriek voor wattenstaafjes. Dezelfde wattenstaafjes waarmee de forensisch wetenschappers DNA verzamelden op plaatsen delict…

Tekst: Nick Kivits

Beeld (header): NASA/JPL

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science