Waarom haten katten water?

KIJK-redactie

07 november 2016 11:00

katten water

Je kent de filmpjes waarin katten in een bad vallen en er zo snel mogelijk uit willen vast wel. Waarom hebben de dieren zo’n hekel aan water? 

Bij de meeste dieren zijn de haren door de huideigen oliën een beetje vettig. Maar bij katten niet. Doordat ze zo ijdel zijn en zichzelf zo vaak schoonlikken, krijgen ze behoorlijk vetvrije haren, en die absorberen water. Daarom ziet een natte kat er ook zo ‘verzopen’ uit.

Gevolg daarvan is dat katten met een natte vacht heel snel lichaamswarmte verliezen. Water geleidt warmte namelijk veel beter dan lucht dat doet. Met een droge vacht, waar dus lucht tussenzit, gaat het warmteverlies twintig keer zo traag. Vergelijk het maar met je doorweekte kleren na een regenbui: je staat al snel te bibberen van de kou, zelfs als het buiten niet eens echt koud is.

Zijn er dan helemaal geen katten die spontaan een duik nemen? Zeker wel. Panters en tijgers trekken regelmatig een baantje om van de ene naar de andere oever te komen, of om simpelweg in de junglehitte even af te koelen. Maar er zijn ook huiskatten die graag pootjebaden. Vaak gaat het dan wel om rassen die op eilanden zijn ontstaan of die afstammen van wilde, op vissen jagende voorouders.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!