Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Waarom lijkt de maan op een foto kleiner dan wanneer je er in het echt naar kijkt? Dat vraagt Juna de Vries zich af.
Inderdaad valt de grootte van de maan altijd tegen op foto’s. We hebben het dan wel over een ‘gewone’ foto waarbij we niet hebben ingezoomd. De grootte van de maan op de foto hangt namelijk af van het ‘blikveld’ van de camera, en dat is bijvoorbeeld bij een iPhone ongeveer 60 graden.
Lees ook:
Blikveld
Daarbij vergeleken is de maan met zijn diameter van 0,5 graad inderdaad erg klein. Maar zodra we gaan inzoomen wordt het al stukken beter; de maan is dan flink groter op de foto. En helemaal mooi wordt het als we een telelens gebruiken met een heel lange brandpuntsafstand. Een camera met zo’n lens kan een heel klein blikveld hebben: een paar maal de maandiameter. Dan vult de maan een behoorlijk deel van dat blikveld en is hij dus plotseling heel groot op de foto.
Zit het dus echt in het blikveld? We kunnen de proef op de som nemen. We maken een ‘gewone’ foto van de maan en houden die zó dichtbij dat de hoek waaronder we de foto zien, van rand tot rand, even groot is als het blikveld van de camera waarmee de foto is genomen: 60 graden dus bij die iPhone. Wat blijkt? De maan is nu helemaal niet meer zo klein. Sterker nog, hij is even groot als de maan die we aan de hemel zien staan.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Jo Hermans