Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Heb je ooit een slapende vogel van een tak zien vallen? Vast niet, dus hoe krijgen de dieren het voor elkaar niet uit de boom te duvelen?
Bij degenen die ’s zomers al moeite hebben om fatsoenlijk in een hangmat te blijven liggen, is de vraag vast weleens opgekomen: hoe krijgen vogels het voor elkaar om op een tak te dutten en er niet vanaf te vallen?
Lees ook:
Sterke vogelpoten
Als wij in slaap vallen, ontspannen onze spieren. Dus mocht het al lukken om zo comfortabel op een tak te zitten dat je ogen dichtvallen, dan duvel je vroeg of laat toch uit de boom. Vogelpoten werken daarentegen met een soort sluitmechanisme: buigspieren en pezen die over de hele lengte van de poten lopen, trekken de tenen meteen samen als de gevederde dieren neerhurken. Hoe dieper een vogel hurkt, hoe steviger de tak door de tenen omsloten wordt.
Door dit mechanisme zorgt het lichaamsgewicht van het dier voor een vaste greep. Pas als een vogel weer overeind komt, ontspannen de pezen en kan hij zijn klauwen openen. Dit zie je goed bij een wegvliegende vogel die zich eerst moet uitstrekken om zijn tak te kunnen verlaten.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Beeld: iStock/Getty Images