Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Als het niet erg is om platvoeten te hebben, zoals je in KIJK 9/2019 kon lezen, waarom hebben we dan überhaupt een voetboog?
In KIJK 9/2019 kon je lezen dat het vaak helemaal niet erg is om platvoeten te hebben, oftewel platte voeten zonder voetboog. In grote delen van de wereld – met name in Afrika – is het heel normaal. Platte voeten zijn alleen een probleem als je er pijn door krijgt. Maar, kun je je afvragen, zijn er dan überhaupt wel voordelen aan het hebben van een voetboog?
Lees ook:
Voetboog
“Er is een theorie dat lopen, en vooral rennen, met een voetboog minder energie kost”, antwoordt orthopedisch chirurg Margot van der Grinten (Erasmus MC). “Bij het landen sla je een beetje energie op wanneer de voetboog doorzakt. Die energie krijg je terug als je terugveert.” De theorie is getest door mensen te laten rennen mét en zonder steunzolen die het doorbuigen voorkomen. “Met zolen leek het rennen inderdaad meer energie te kosten, maar andere onderzoekers konden dit niet reproduceren.”
Het is ook wel strijdig met de observatie dat de beste hardlopers vaak van Afrikaanse herkomst zijn en dus platte voeten hebben, toch? “Klopt, maar je ziet dat mensen met soepele platvoeten wél een voetboog krijgen als ze rennen of op hun tenen staan. Zo kunnen ze alsnog profiteren van het doorzakken en terugveren.”
Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Diana de Veld
Beeld: 123RF