Is de waterdruk lager op grote hoogte?

KIJK-redactie

20 november 2017 12:59

waterdruk

Is de waterdruk in hooggelegen meren, zoals het Titicacameer, minder dan bij meren die lager zijn gelegen?

“Normaal gesproken geldt dat hoe dieper je onder water gaat, hoe hoger de druk oploopt”, mailt Corrie Visser. “Nu las ik op internet iets over de hoogste meren op aarde, zoals het Titicacameer in de Andes en het Yamdrokmeer in Tibet. Is in die hooggelegen wateren de druk op een bepaalde diepte misschien minder?”

Waterdruk

Druk is kracht per vierkante meter. Krachten kun je bij elkaar optellen – denk maar aan bakstenen stapelen: de uiteindelijke kracht die de stapel op de grond uitoefent, is het gewicht van alle stenen bij elkaar. Dat geldt dus ook voor druk; de waterdruk en de luchtdruk kun je gewoon bij elkaar optellen.

Nu maakt het voor de waterdruk niet uit of je in een hoog meer zit of op zeeniveau; die hangt alleen af van hoeveel meter je onder het oppervlak zit. Maar met de luchtdruk is dat anders. Die is boven dat hooggelegen meer een stuk lager. Dat betekent dus dat de totale druk op een bepaalde diepte in die hoge bergmeren inderdaad lager is dan op dezelfde diepte in een laaggelegen meer.

Nu zou een precieze zeurkous kunnen tegenwerpen dat het water op grote hoogte minder wordt samengeperst door de atmosfeer, dus dat dit nog verschil maakt. Maar dat is spijkers op laag water zoeken, want de compressibiliteit van water is zo klein dat dit bij de genoemde meren hooguit twee duizendste procent scheelt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2017.

Tekst: Jo Hermans

Lees ook: Wat is de hoogte van een totaal vlakke aarde?

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!