Brengen nieuwe technologieën ons de macht over het weer?

KIJK-redactie

15 november 2016 11:00

het weer

We zouden maar wat graag bepalen wanneer het regent en vooral: wanneer niet. Daarnaast dromen wetenschappers ervan om orkanen te bedwingen en de temperatuur op aarde op peil te houden. Maar hoe goed is het weer nu echt te manipuleren?

Het is mogelijk de grootste poging ooit om het weer te veranderen. Door een enorme kunstmatige berg te bouwen, willen de Verenigde Arabische Emiraten – waar het slechts een handvol dagen per jaar regent – de regenval vergroten. Op deze manier hoopt het woestijnland het voortdurende gebrek aan water aan te pakken.

Het is dan geen gekke gedachte om een berg te bouwen. Die dwingt vochtige lucht immers op te stijgen. De lucht koelt dan af en door condenserende waterdamp ontstaat vervolgens een wolk, die regen kan produceren. Of het project uitvoerbaar en betaalbaar is, probeert het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR) nu uit te zoeken.

Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat de mens het weer probeert te manipuleren; duizenden jaren geleden voerden Oude Egyptenaren al regendansen uit om de goden gunstig te stemmen. Inmiddels heeft de rituele aanpak plaatsgemaakt voor de wetenschappelijke benadering en kunnen we het weer met moderne technologieën steeds beter beïnvloeden. Maar waar eindigt dit? Verandert de mens langzaamaan in een atmosferische god, of blijft het weer ons te machtig?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 12/2016. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 november tot en met 14 december.

Meer informatie:

Beeld: Diarmuid Greene/Sportseile/Getty Images