Wetenschappers bedenken nieuw metaal

André Kesseler

06 mei 2020 13:00

metaal

Het kostte twaalf jaar werk en zo’n 15 miljoen dollar (13,8 miljoen euro), maar nu is het dan zover. Alloy 617 is klaar. En daarmee heeft de wetenschap er wel een heel bijzonder metaal bij.

Alloy 617 (vrij vertaald legering 617) is een mix van nikkel, chroom, kobalt en molybdeen. Dat levert een metaal op dat heel sterk is en bestand tegen temperaturen tot zo’n 930 graden Celsius. En dat is goed nieuws voor toekomstige generaties nucleaire reactoren en bijvoorbeeld zonneparken die gebundeld licht gebruiken om zout te smelten (en daarmee uiteindelijk energie te produceren.)

Materiaalbijbel

Het nieuwe metaal, ontwikkeld door wetenschappers aan het Idaho National Laboratory (INL), is zo bijzonder dat het wordt opgenomen in de Boiler and Pressure Vessel Code van de American Society of Mechanical Engineers. In die ‘bijbel’ van hoogwaardige materialen die in de nucleaire industrie mogen worden gebruikt, wordt maar zelden een nieuw materiaal opgenomen. Alloy 617 is de eerste in dertig jaar.

Het nieuwe metaal is één van de vijf materialen die goed genoeg zijn voor gebruik in hogetemparatuursreactors. En dat zou de weg vrij maken voor nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Bronnen: Popular Mechanics, Idaho National Laboratory (INL)

Beeld: Idaho National Laboratory (INL)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!