‘De verschrikkelijke sneeuwman is een beer’

Laurien Onderwater

30 november 2017 08:59

yeti

Veel mensen beweren bewijs te hebben voor het bestaan van Yeti. Wetenschappers hebben nu ontdekt waar de sporen van dit mythische wezen eigenlijk vandaan komen.

Yeti, migyur of de verschrikkelijke sneeuwman. Het maakt niet uit hoe je het gevaarte noemt, de vermeende primaat die in de Himalaya zou wonen, heeft heel wat mensen uit hun slaap gehouden. Ook al is het beest bestempeld als een mythe, er zijn nog genoeg (lokale) volkeren die heilig in Yeti geloven. En volgens hen zijn er ook sterke aanwijzingen voor zijn bestaan.

Wetenschappers hopen nu een eind te maken aan de enge verhalen. Ze onderzochten negen sporen – onder andere tanden en haren – die van de verschrikkelijke sneeuwman afkomstig zouden zijn. Wat bleek? In acht gevallen ging het om DNA van een beer en in één geval om een hond.

Haren en tanden

Het team reconstrueerde het complete mitochondriale genoom van verschillende ‘yeti-sporen’ die ze mochten lenen van een filmbedrijf, dat een film aan het schieten was over het monster, en een museum. Zodoende kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat onder andere de haren afkomstig waren van beren en de tanden van een hond.

Om preciezer te zijn, waren de sporen afkomstig van drie beren: de Aziatische zwarte beer, de Tibetaanse blauwe beer en de Himalayabeer. Deze berensoorten leven elk in een andere deel in het Himalayagebied en zijn meerdere keren aangezien voor Yeti.

Maar die mythe hebben de onderzoekers nu dus ontkracht. De sporen van sommige beren waren echter niet geheel te herleiden. De onderzoekers denken daarom dat het om een onbekende soort gaat.

Daarnaast onderzochten de wetenschappers ook nog vijftien andere samples afkomstig van dierentuinen, nationale parken en musea die bewijs zouden leveren voor het bestaan van Yeti. De conclusie was hetzelfde: het gaat hier niet om de verschrikkelijke sneeuwman, maar om sporen van beren.

Mysterie

Het is niet de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek de mythe van Yeti probeert te ontkrachten. En waarschijnlijk ook niet de laatste. Maar of deze studies echt een eind zullen maken aan de mysterieuze en griezelige verhalen over de verschrikkelijke sneeuwman? Nee. People love a mystery.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, The Guardian

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!