Waarom is het ’s zomers in de stad warmer dan erbuiten?

KIJK-redactie

21 augustus 2017 15:59

zomer

Hoewel we even zijn vergeten hoe een warme zomer voelt, valt het wel op dat het in drukke steden warmer is dan erbuiten. Hoe kan dat?

Bij warm zomerweer valt het Philip Bosma uit Elst altijd op dat het in bebouwde gebieden warmer is dan daarbuiten. Hoe komt dat, en draagt het bij aan de opwarming van de aarde?

Airconditioning

In de stad is het inderdaad warmer dan in landelijk gebied. In extreme gevallen kan het verschil oplopen tot wel 10 graden Celsius. Er zijn dan ook meerdere mechanismen gaande, die allemaal dezelfde kant op werken: het donkere asfalt absorbeert warmte, de gebouwen vormen een obstakel waardoor de warmte niet goed weg kan, de bebouwing houdt de wind tegen die voor verkoeling had kunnen zorgen, en in de stad verdampt minder water dan bijvoorbeeld in het bos.

Daarnaast produceren stedelingen zelf nog warmte, met hun airco, verwarming en verkeer. Draagt de plaatselijke temperatuurstijging in de stad bij aan de wereldwijde opwarming? Er is een klein effect, denken wetenschappers – maar hoe klein precies onderzoeken ze nog.

Het gaat daarbij overigens niet alleen om de warmte van de stad, maar ook om de gevolgen die dat heeft op de CO2-uitstoot; in de winter zal men in de relatief warme stad de verwarming minder hoog zetten, in de zomer de airconditioning juist een standje hoger.

Tekst: Marlies ter Voorde

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt