Update: OSIRIS-REx’ laatste oefening

Karlijn Klei

14 augustus 2020 12:30

sonde

Nog één keer zal de NASA-sonde zijn routine oefenen. Dan is het tijd voor the real deal: het verzamelen van ruimtegruis van planetoïde Bennu.

Iets meer dan vier jaar geleden werd ruimtesonde OSIRIS-REx richting planetoïde Bennu geschoten. Nog één oefening moet het ruimtescheepje afronden voor het eindelijk kan doen waar hij voor gekomen is: een beetje materiaal van de ruimtrots – een soort tijdcapsule uit de oerperiode van ons zonnestelsel – verzamelen en op aarde afleveren.

Update 14/8/2020: We kunnen weer rustig ademhalen, OSIRIS’ ‘generale repetitie’ is namelijk vlekkeloos verlopen! Lees verderop meer over de voltooide laatste oefening en vergeet ook niet het filmpje te bekijken.

Lees ook: Gedetailleerde kaart gemaakt van Bennu

Oefening baart kunst

Het laatste oefenrondje zal 11 augustus plaatsvinden. De Matchpoint, zoals de duikel heet, is vergelijkbaar met de voorlaatste ‘Checkpoint’, die OSIRIS-REx 14 april volbracht. Toen maakte de sonde al de eerste twee manoeuvres van de afdaling. Deze keer komt daar een derde bij: de Matchpoint burn. OSIRIS-REx zal tijdens de manoeuvre op slechts 40 meter boven het uiteindelijke verzamelpunt hangen – dichterbij dan ooit – voor hij weer in een baan rond de planetoïde zal terugvallen.

Deze ‘repetitie’ geeft het team achter de sonde de kans nog bekender te worden met het navigeren van het vaartuig om de planetoïde. Daarbij kunnen ze de laatste ‘checks’ met betrekking tot de beeld- en meetapparatuur doen voor het straks tijd is voor de real deal.

Update: Succes!

De toekomst van OSIRIS ziet er rooskleurig uit: de laatste oefenronde is keurig netjes volgens het boekje verlopen. Na vertrek vanuit de veilige baan op 1 kilometer hoogte (stap 1) voltooide het ruimtevaartuigje de Checkpoint-manoeuvre (stap 2). Op 125 meter van Bennu’s oppervlak checkte OSIRIS-REx zijn locatie en snelheid om die vervolgens te optimaliseren voor de volgende manoeuvres.

Gedurende de acht minuten daarna daalde het ruimtevaartuig verder richting het oppervlak van de planetoïde af, om daar de Matchpoint-manoeuvre (stap 3) uit te voeren. Tijdens deze duikel paste de sonde zich aan de rotatie van Bennu aan om zo zijn positie boven de Nightingale-krater – het bemonsterpunt in spé – vast te houden.

Nog drie minuten daalde OSIRIS af, tot de sonde zich op slechts 40 meter boven het oppervlak bevond. Drie van de vier manoeuvres voltooid – de 4e is de daadwerkelijke bemonstering – keerde de sonde daarna terug naar zijn vaste omloopbaan. Generale repetitie voltooid!

Geduld

Dinsdag 20 oktober is het eindelijk écht zover. Dan daalt OSIRIS-REx helemaal naar het oppervlak van Bennu af. Daar vuurt OSIRIS-REx een puls stikstof af om het oppervlaktegruis te roeren, waarna hij met een soort stofzuigerslang wat van dat interessante materiaal opzuigt en opslaat.

Slechts vijf seconden moet het geheel duren. Dan schiet de sonde weer terug de ruimte in, op weg naar aarde. Pakweg drie jaar later, 24 september 2023 moet OSIRIS-REx met het waardevolle pakketje ruimtegruis op onze blauwe bol afleveren. Geduld is een schone zaak!

Bronnen: NASA

Beeld: NASA/Goddard/University of Arizona

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!