Ook Chinese sonde bereikt baan on Mars

Laurien Onderwater

10 februari 2021 15:58

Tianwen-1 China

Ook China is het gelukt om zijn ruimtesonde, Tianwen-1 (Hemelvragen), in een orbit om de rode planeet te krijgen.

Gisteren konden we live volgen hoe al-Amal (Hoop) – het ruimtescheepje van de Verenigde Arabische Emiraten – werd ‘gevangen’ door de zwaartekracht van Mars. Sindsdien bevindt hij zich in orbit. Nu hebben ook Chinese media bevestigd dat hun sonde, Tianwen-1, een elliptische baan van tussen de 400 en 18.000 kilometer om Mars heeft bereikt. De ruimtesonde doet er zo’n tien dagen over om zijn rondje om de planeet te maken.

Lees ook:

Landen op Mars

Het ruim 3000 kilo wegende ruimtevaartuig Tianwen-1 bestaat uit een satelliet, een lander én een rover. De satelliet is uitgerust met dertien instrumenten en bestudeert de atmosfeer en de polen. Ook onderzoekt hij mogelijke landingsplekken voor de rover.

Is er een geschikte locatie is gevonden, dan is het aan de lander om de rover veilig aan het Marsoppervlak te zetten. De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA verwacht dat deze daling in april zal plaatsvinden. Slaagt de landing, dan kan de rover aan zijn taak beginnen. Gewapend met verschillende camera’s en detectoren moet hij de chemische samenstelling van de bodem en het gesteente in kaart brengen.

Als het de CNSA lukt om de rover te laten landen, dan is China het derde land ter wereld dat apparatuur op Mars weet neer te zetten. De Amerikanen en de Russen gingen de Chinezen hierin voor.

Tianwen-1
Marssonde Tianwen-1 nam in oktober een selfie door een kleine camera de ruimte in te slingeren die vervolgens het shot maakte. Het ruimtescheepje bevond zich op dat moment 24 miljoen kilometer van de aarde vandaan. © CNSA

In KIJK 3/2021 lees je alles over de Marsmissies van China, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 17 maart.

Bron: Xinhua Net

Beeld: Artistieke impressie van de Marslander © CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!