Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Lasercommunicatiesysteem TBIRD verdubbelt zijn eigen snelheidsrecord en kan razendsnel wetenschappelijke data vanuit de ruimte naar de aarde sturen. Dit is de toekomst van ruimtecommunicatie.
In december schreven we over een communicatiesysteem op een satelliet dat via lasers met een recordsnelheid van 100 gigabit per seconde (Gbps) data naar de aarde kan versturen. De ingenieurs van de zogenoemde TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) gaven toen al aan dat ze die snelheid graag wilden verhogen naar 200 Gbps. Dat is nu gelukt, melden de NASA en MIT Lincoln Laboratory (VS).
Lees ook:
- Nederlands lasercommunicatiesysteem naar de ruimte
- Mini-laserapparaat kan leven vinden op andere planeten
340 keer zo snel
Satellieten en rovers verzamelen steeds meer data, soms zelfs meer dan verstuurd kan worden. De meeste satellieten versturen die data namelijk via radiogolven naar de aarde. En dat gaat niet zo snel: ongeveer 10 megabit per seconde (Mbps). Het luxe en grote communicatiesysteem van het International Space Station (ISS) behaalt maximaal 600 megabit per seconde. Maar de TBIRD, die ongeveer zo groot is als een tissuedoos, kan dat veel sneller en bereikte in december een recordsnelheid van 100 Gbps. Dat is bijna 170 keer zo snel als het ISS. Het nieuwe record van 200 Gbps is zelfs bijna 340 keer zo snel.
Die hoge snelheid is mogelijk doordat de TBIRD gebruik maakt van lasers. Lasergolven hebben hogere frequenties dan radiogolven. En hoe hoger de frequentie van een golf, hoe meer informatie die kan meedragen.
Lasercommunicatiesystemen brengen wel een hoop problemen met zich mee. In het artikel uit december lees je hoe de TBIRD daarmee omgaat.
Ontbrekende schakel
“TBIRD zal de manier waarop we communiceren in de ruimte veranderen”, zegt Beth Keer, missiemanager voor TBIRD in een persbericht van de NASA. “Stel je de eens voor hoe krachtig ruimte-instrumenten kunnen zijn als ze volledig gebruik maken van de vooruitgangen in detectorsnelheid en -gevoeligheid.” Nu gebeurt dat nog niet omdat er anders meer informatie wordt verzameld dan verstuurd kan worden. “Lasercommunicatie is de ontbrekende schakel die belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen in de toekomst mogelijk gaat maken.”
Bronnen: NASA, Terran Orbital, New Atlas
Beeld: NASA/Dave Ryan