Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley landden gisteravond, rond kwart voor negen Nederlandse tijd, in de Golf van Mexico.
Op 31 mei was het feest in het Amerikaanse Cape Canaveral toen een Falcon 9-raket van SpaceX met de Crew Dragon-capsule de ruimte in werd gelanceerd. Aan boord waren Bob Behnken en Doug Hurley, op weg naar het internationale ruimtestation (ISS). Het was niet alleen de eerste keer in bijna negen jaar dat er een bemand ruimtevaartuig op een Amerikaanse stuwraket vanaf Amerikaanse grond de ruimte in ging, maar ook voor het eerst dat de klus werd uitgevoerd door een commercieel bedrijf.
Op 2 augustus was het wéér feest. Na twee maanden in de ruimte te hebben doorgebracht, keerden Behnken en Hurley weer veilig terug op aarde. Met een harde plons landden de NASA-astronauten in zee, waarmee ze de eerste bemande landing van SpaceX markeerden.
Lees ook:
Splashdown
“Welkom terug op planeet Aarde”, klonk het vanuit SpaceX’ missiecontrolecentrum. “Bedankt voor het vliegen met SpaceX.” “Het was een eer en een voorrecht,” antwoordde Hurley in zijn afscheidsspeech aan boord van het ISS.
De twee mannen verbleven in totaal twee maanden in het ruimtestation. Daar hielpen ze collega-astronauten met onderzoek en voerden ze zelf ook wetenschappelijke experimenten uit. En met de reis naar het ISS bewezen ze natuurlijk dat de Crew Dragon-capsule geschikt is om ruimtevaarders te vervoeren.
Op 1 augustus begonnen Behnken en Hurley aan hun 19 uur durende trip naar de aardbol. Met een snelheid van maar liefst 28.000 kilometer per uur vlogen ze de aardatmosfeer in, en vlak voor de splashdown bedroeg die slechts nog 24 km/u.
De laatste keer dat astronauten in zee landden, was in 1975 toen er een einde kwam aan het Apollo-Soejoez-testproject. Sindsdien maakten ruimtevaarders een harde landing op onder andere de harde steppen van Kazachstan.
Onafhankelijk
In juli 2011 werd er voor het laatst een bemande shuttle vanuit de Verenigde Staten de ruimte in gelanceerd. De NASA stopte met het Space Shuttle-programma, en was sindsdien afhankelijk van Russische Sojoez-raketten voor het vervoer van astronauten naar het ISS. Met deze succesvolle missie hebben de VS bewezen dat ze niet meer afhankelijk zijn van de ‘Sojoez-liften’.
In september dit jaar en begin 2021 zullen de vervolgvluchten van de Crew Dragon gaan plaatsvinden. Dan gaan er niet twee, maar vier astronauten mee. Voor deze missie gebruikt SpaceX dezelfde capsule; die wordt nu snel opgelapt.
Beeld: NASA TV