Deze exoplaneet heeft een bizar korte omloopbaan

Laurien Onderwater

22 februari 2020 12:59

omloopbaan omlooptijd exoplaneet

In een sterrenstelsel zo’n 1000 lichtjaar hier vandaan cirkelt planeet NGTS-10b om zijn moederster. En daar heeft de exoplaneet maar een paar uur voor nodig.

Elke planeet heeft zijn eigen omlooptijd. Zo doet de aarde er 365,25 dagen over om zijn baan rond de zon te voltooien. Mars neemt zijn tijd, want die heeft hier bijna 687 dagen voor nodig, terwijl Mercurius het klusje klaart in 88 dagen. Als je dat al kort vindt, zal de omlooptijd van exoplaneet NGTS-10b je al helemaal verbazen. In slechts 18 uur draait-ie om zijn moederster heen – en dat is slecht nieuws.

Lees ook:

Krappe omloopbaan

Dat de exoplaneet zo’n krappe omloopbaan heeft, betekent namelijk dat hij zeer dicht om zijn moederster heen draait. Té dicht, waardoor het hemellichaam uiteindelijk zal worden vernietigd door de ster.

De ontdekking, gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, was mogelijk dankzij de Next-Generation Transit Survey (NGTS). Het doel van dit onderzoek is exoplaneten vinden met behulp van de transitiemethode. Een planeet die voor zijn ster schuift (een transitie) veroorzaakt om de zoveel tijd een dipje in helderheid en dat kan worden waargenomen.

Verhit typetje

NGTS-10b is een hete Jupiter. Deze gasreuzen draaien heel dicht rond hun ster, waardoor de temperaturen er hoog oplopen. Daarbij hebben deze planeten altijd dezelfde kant naar hun zon gericht. Op hete Jupiters duurt een aards jaar meestal enkele aarddagen, maar bij NGTS-10b gaat het dus om enkele uren. En daarmee vestigt het hemellichaam een record: nog nooit is er een planeet van dit type ontdekt dat zo’n korte omlooptijd heeft.

Bronnen: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, University of Warwick, IFLScience

Beeld: University of Warwick / Mark Garlick

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space