Drie op een rij: ook Amerikaanse Marsmissie van start

KIJK-redactie

30 juli 2020 14:24

Marsmissie Perseverance

En nog een succesvolle lift-off! Rover Perseverance is onderweg naar Mars en zal, als zijn reis en afdaling goed verlopen, eind februari ‘voet’ zetten op de rode planeet.

Juli is een drukke maand wat betreft ruimtemissies. Op 19 juli vertrok de Arabische ruimtesonde al-Amal (‘hoop’) richting buurplaneet Mars, vier dagen later was het aan China de beurt om Tianwen-1 (‘vragen aan de hemel’) te lanceren en nu zijn ook de Verenigde Staten erin geslaagd een onbemand ruimtevaartuigje naar de rode planeet te sturen. Een Atlas V-raket die Marsrover Perserverance (‘volharding’) met zich meedraagt, is zojuist succesvol gelanceerd vanaf het Cape Canaveral Airforce Station.

Lees ook:

Een succesvolle lift-off voor de NASA. © NASA livestream

Perseverance

Perseverance is het grootste, zwaarste en meest geavanceerde voertuig dat de NASA tot nu toe richting Mars heeft gestuurd. De nieuwe rover, en opvolger van Curiosity, gaat de rode planeet afspeuren naar sporen die suggereren dat er ooit leven was op de rode planeet.

Het ruimtewagentje zal landen in de 45 kilometer wijde Jezero-krater, aan de westkant van de Isis Planitia. Dit gigantische bassin net ten noorden van de Martiaanse evenaar is lang geleden ontstaan toen een ruimterots op het oppervlak van de rode planeet klapte.

Water, water, water

Waarom zal Perseverance daar rondkuieren? Vrij simpel eigenlijk: water. Zo’n 3 à 4 miljard jaar geleden, vloeide er een rivier die uitmondde in een watermassa met een oppervlak van 500 vierkante kilometer. Ook Marsorbiters hebben de interessante krater al onder de loep genomen, maar dan van 322 kilometer uit de lucht – niet van dichtbij, zoals de rover wel zal doen.

Bestemming van Perseverance
De Jezero-krater op Mars. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper het oppervlak. Het zwarte ovaal duidt de geplande landingsplek van Perseverance aan. © NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL/ESA

Perseverance wordt de eerste Marsrover die een bemonsteringssysteem meeneemt. Daarmee kunnen interessante samples, die het wagentje van het planeetoppervlak opduikelt, worden opgeslagen en tijdens een nog in te plannen retourmissie voor verder onderzoek meegenomen naar aarde.

Helikopter

De NASA stuurt niet alleen een Marsrover naar de planeet, maar ook een kleine helikopter – Ingenuity (‘vindingrijkheid’) geheten. Dit nog geen twee kilogram wegende apparaat (zonder propellers) zal duidelijk moeten maken of het mogelijk is om in de toekomst grotere ‘vliegtuigen’ binnen de ijle atmosfeer van Mars rond te laten vliegen.

Het onbemande vliegtuigje moet autonoom rondvliegen, real-time communicatie met het controlecenter op aarde is immers niet mogelijk, aangezien een bericht of commando er 20 minuten over doet om aan te komen. Eenmaal op zijn plek van bestemming zal de minihelikopter beginnen met een aantal ‘makkelijke’ testvluchten van zo’n 30 seconden waarna hij, bij succes, wat langere vluchten kan ondernemen.

Maar zo ver is het nog lang niet, eerst moet de Centaur-raket (de tweede trap van de Atlas V) Ingenuity en Perseverance veilig bij de rode planeet zien te brengen; een reis die zo’n zeven maanden in beslag neemt. Dan volgt een zenuwslopende landing, waarbij ground control zeven minuten geen radiocontact heeft. Bij Curiosity verliep die landing feilloos. Nu hopen dat dit ook voor zijn opvolger geldt.

Tekst: Karlijn Klei en Laurien Onderwater

Bron: NASA

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!