Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Ze zijn geliefd in sciencefiction, maar bestaan wormgaten ook echt? En zo ja, hoe werken ze, vraagt Ammaar Ahmad.
Een wormgat is een soort kosmische shortcut. Als een worm van de ene kant van een appel naar de andere kant wil, kan hij eromheen kruipen. Maar hij kan zich ook een weg door de appel heen knagen. Zo creëert hij een afsnijroute – vandaar de term wormgat.
Lees ook:
Zwarte en witte gaten
Wormgaten kunnen in ieder geval in theorie bestaan. Dat komt doordat ruimte en tijd vervormbaar zijn. Je kunt de ruimtetijd zien als een soort spul dat overal in het heelal aanwezig is – een beetje zoals de lucht hier op aarde. En net zoals de luchtdruk kan variëren, kan de ruimtetijd uitrekken en inkrimpen.
Wanneer de ruimtetijd op een bepaalde manier wordt uitgerekt, krijg je een punt waar alles vanzelf naartoe wordt gezogen, inclusief licht. Zo’n punt is een zwart gat; daarvan weten we dat het bestaat. Afgaande op natuurkundige formules kan het omgekeerde ook voorkomen: een wit gat. In plaats van alles in zich op te zuigen, spuugt zo’n wit gat juist alles uit, inclusief licht.
Tunnel door de ruimtetijd
In theorie kan de ruimtetijd zodanig vervormen dat je een constructie krijgt waarin een zwart gat en een wit gat met elkaar verbonden zijn. Dan heb je een tunnel door de ruimtetijd die twee verschillende punten verbindt. Je zou via zo’n tunnel in no-time van de ene uithoek van de Melkweg naar de andere kunnen reizen. Sterker nog, omdat de tunnel niet alleen door de ruimte maar ook door de tijd loopt, zou je misschien via een wormgat zelfs door de tijd kunnen reizen.
Vooral dat laatste is wel heel speculatief. Er is nog nooit een wit gat of een wormgat gezien, of een zwart gat dat mogelijk de ingang is van een wormgat. En zelfs als wormgaten bestaan, is het maar zeer de vraag of er iets doorheen kan bewegen – een worm bijvoorbeeld.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2021.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Yannick Fritschy
Beeld: NEEDPIX