Hubble legt Saturnus gedetailleerd vast

Laurien Onderwater

27 juli 2020 12:59

Saturnus

De dertigjarige ruimtetelescoop Hubble heeft zijn portfolio uitgebreid met deze fraaie plaat van de gasreus.

Hubble mag dan onlangs zijn derde decennium hebben ingeluid, de ruimtetelescoop is nog even niet klaar met mooie foto’s van hemelobjecten nemen. Zo richtte de kunstmaan een paar weken terug zijn lens op het fraaie sterrenstelsel NGC 2775, dat zich op 67 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt. Onlangs was planeet Saturnus aan de beurt. En je raadt het al: ook die foto is om in te lijsten.

Lees ook:

Speldenknop

Op dit moment is Saturnus met het blote oog te zien. De planeet staat als een heldere ‘ster’, of speldenknop, aan de nachtelijke hemel. Met een goede verrekijker of telescoop kun je zelfs zijn kenmerkende ringen waarnemen. Maar niet iedereen bezit een dergelijk optisch instrument.

Gelukkig hebben we Hubble die de planeet veel gedetailleerder in beeld kan brengen, zodat wij vanuit onze luie stoel van het prachtige hemellichaam kunnen genieten.

Wazig

Naast een vermakelijke heeft de foto (die is genomen tijdens de zomer op het noordelijk halfrond van Saturnus) ook nog een nuttige taak. Zo brengt hij details als de lichtrode waas op het noordelijk halfrond in beeld zodat astronomen die kunnen bestuderen. De NASA heeft twee theorieën over dit fotochemische schijnsel.

Zo kan het worden veroorzaakt door opwarming door zonlicht, wat ofwel de atmosferische circulatie doet veranderen of mogelijk ijs uit aerosolen in de atmosfeer doet verwijderen. Een andere theorie is dat de hoeveelheid fotochemische waas is veranderd door het toegenomen zonlicht in de zomermaanden.

Onderaan de foto zien we nog net de zuidpool van Saturnus die geen rode, maar juist een blauwe waas vertoont. Dit schijnsel reflecteert de veranderingen in de winter op het zuidelijk halfrond. Saturnus heeft namelijk net als de aarde seizoenen, alleen duren die seizoenen op de gasreus ruim zeven jaar.

Tot slot zijn er ook nog twee van de in totaal 82 manen te zien op de opname: het stipje rechts toont Mimas, het stipje onder Saturnus toont Enceladus. Wederom een veelzijdige plaat van Hubble die in ieder geval nog tot juni 2021 operationeel blijft. 

Bronnen: NASA, ScienceAlert

Beeld: NASA/ESA/A. Simon, Goddard/M.H. Wong, UC Berkeley/OPAL Team

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!