Sterrenkundigen hebben uit duizenden beelden van de Hubble-ruimtetelescoop een unieke foto van het heelal samengesteld.
Op het eerste oog lijkt het niet zo bijzonder. Gewoon een foto van een heldere sterrennacht. Maar wie beter kijkt, ziet iets anders. Geen sterren, maar complete sterrenstelsels.
265.000 stelsels
De Hubble-foto toont 265.000 stelsels, waarvan sommige 500 miljoen jaar na de oerknal ontstonden. Niet eerder werden zoveel sterrenstelsels in één beeld gevangen.
De foto is door sterrenkundigen van ESA en NASA samengesteld uit 7.500 waarnemingen die ruimtetelescoop Hubble over een periode van zestien jaar deed. „Het is alsof je de geschiedenis van het universum in één beeld vangt”, zei Pieter van Dokkum, sterrenkundige aan de Amerikaanse universiteit Yale en betrokken bij de samenstelling van de foto.
Lastige foto
Het fotograferen van verre sterrenstelsels is bepaald geen makkelijke opgave. Omdat ze ver van de aarde afstaan, is hun zwakke schijnsel moeilijk te zien. De meest verafgelegen sterrenstelsels op de foto hebben een helderheid van één tienmiljardste van wat het menselijk oog kan waarnemen.
De Hubble-ruimtetelescoop draait al sinds 1990 rond de aarde, op bijna 600 kilometer boven de grond. In 1995 werden de eerste onbekende sterrenstelsel op de foto gezet. De sterrenkundigen van ESA en NASA werken momenteel aan een nieuwe afbeelding, die uit 5.200 Hubble-waarnemingen zal bestaan.
Bron: Space
Beelden: ESA/NASA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!