‘In de ruimte gekweekte sla is net zo voedzaam’

Laurien Onderwater

06 maart 2020 14:59

in ruimte gekweekte sla

Rode sla die in het ISS is verbouwd, is even gezond als sla die op aarde is gekweekt, schrijft een team van NASA-wetenschappers.

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een leven als astronaut: je sjeest met duizenden kilometers per uur door de ruimte, je ervaart gewichtloosheid, en je ziet natuurlijk onze kleine blauwe stip vanuit een heel ander perspectief. Toch zijn er ook redenen om geen ruimtecarrière te ambiëren. Het eten dat je tijdens een kosmische trip krijgt voorgeschoteld, is niet om over naar huis te schrijven. Alles is gevriesdroogd, gedehydrateerd of juist vloeibaar gemaakt.

Daarom doet onder andere de NASA onderzoek naar gewassen verbouwen in de ruimte. Zo liet de organisatie tussen 2014 en 2016 astronauten sla kweken in het internationale ruimtestation ISS. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekendgemaakt.

Lees ook:

Rode sla

De ISS-astronauten verbouwden gedurende die twee jaar rode sla in een speciaal daarvoor ontwikkeld systeem, Veggie geheten. Dankzij ledlampen en water, dat de ruimtevaarders toedienden met een slangetje, begonnen de gewassen te groeien – zo’n 33 tot 56 dagen lang.

Vervolgens oogstten de astronauten de rode sla. Een deel van de opbrengst werd meteen opgegeten, een ander deel stuurden de ISS-bewoners terug naar de aarde, zodat wetenschappers het konden onderzoeken. Uit die tests is gebleken dat ruimtesla minstens net zo voedzaam is als aardse sla.

rode sla in ruimte
Astronauten Kjell Lindgren (links) en Scott Kelly nemen een eerste hap van de rode sla die aan boord van het ISS is verbouwd. © NASA

Slaatje uit slaan

In de rode sla waren sommige voedingsstoffen zelfs in hogere concentraties aanwezig, waaronder kalium, natrium, fosfor, zwavel en zink. Wel troffen de NASA-onderzoekers hogere niveaus van bacteriën aan op het ruimtegewas, waarschijnlijk als gevolg van de warme, vochtige omgeving waarin het groeide. Hier zaten gelukkig geen schadelijke bacteriën, zoals E.coli, tussen, schrijft het team in Frontiers in Plant Science.

De NASA wil nu onderzoeken of andere soorten gewassen ook goed gedijen in het ruimtestation. Te denken valt aan paksoi, boerenkool, tomaten en paprika’s – goed voor een spacend wokgerecht.

Bronnen: Frontiers in Plant Science, The Guardian, CNN

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space