Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Na jaren van vertragingen en gigantische budgetoverschrijdingen, lijkt de langverwachte ruimtetelescoop nu eindelijk klaar om gelanceerd te worden.
Update 10/9/2021: De NASA heeft de lancering opnieuw uitgesteld. In plaats van 31 oktober 2021, zegt de ruimtevaartorganisatie de ruimtetelescoop 18 december 2021 de ruimte in te zullen schieten. Fingers crossed.
Al vanaf het moment dat de Hubble-ruimtetelescoop in 1993 de eerste bruikbare beelden naar de aarde zond, dacht men na over een nog grotere en betere ruimtetelescoop. Deze opvolger, NASA’s James Webb Space Telescope (JWST) had volgens de planningen al jaren in de ruimte moeten hangen. Helaas kreeg het project al snel te maken met forse budgetoverschrijdingen en vertragingen.
Maar nu lijkt er toch weer een cruciale vervolgstap te zijn gezet. De ruimtetelescoop heeft (eindelijk) alle tests succesvol voltooid en wordt nu klaargemaakt om naar de lanceerplek te worden verscheept.
Lees ook:
Tests voltooid
Het JWST-project is een samenwerking tussen de Amerikaanse, Europese en Canadese ruimtevaartorganisaties NASA, ESA en CSA. Het werd gerekt en gerekt, en zelfs een paar keer bijna helemaal geschrapt. Het point of no return ligt ondertussen al jaren achter ons: er werd zoveel tijd en geld in de ruimtetelescoop gestoken, dat het voor de ruimtevaartorganisaties een kwestie van door de toch wel een beetje zure (dure) appel heen bijten is geworden.
Gelukkig is de volgende stap in het traject weer gezet, zo liet de NASA gisteren weten. Alle tests, waarvan de laatste plaatsvonden bij Amerikaans defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf Northrop Grumman, zijn succesvol afgerond. Nu wordt de ruimtetelescoop klaargemaakt om verscheept te worden naar de lanceerplek in Kourou, Frans-Guinea.
Lancering
Als alles volgens plan verloopt, is de JWST in september klaar voor de reis naar Zuid-Amerika. Eenmaal in Kourou zet het lanceer-team de laatste puntjes op de i, zodat de ruimtetelescoop op zijn vroegst aankomende oktober de ruimte in kan.
Het mag dan niet zonder slag of stoot gegaan zijn – en werkelijk vermogen gekost hebben – als het goed is, brengt Webb ons straks een weelde aan nieuwe, razend interessante data over het universum. Zeker iets om naar uit te kijken.
Bronnen: NASA
Beeld: NASA/Chris Gunn, NASA/Youtube