NASA kiest kandidaten voor sample planetoïde Bennu

Karlijn Klei

14 augustus 2019 11:05

planetoïde Bennu

Van een van deze vier plekken moet NASA-sonde OSIRIS-REx ergens volgend jaar een beetje ruimtegruis opzuigen en meenemen naar aarde.

Bijna drie jaar geleden was het go-time voor ruimtescheepje OSIRIS-REx. In de nacht van 8 september werd hij de ruimte in gelanceerd, op weg naar planetoïde Bennu. Sinds december 2018 draait het ruimtevaartuig rond het ruimterotsblok, op zoek naar het perfecte plekje om wat van het gruis te verzamelen. Dat moet ons meer leren over het over het ontstaan van het zonnestelsel en het leven op aarde. De vier ‘finalisten’ zijn nu bekend!

Lees ook:

Egyptisch kwartet

Om het bij het Egyptische thema te houden (Bennu en Osiris zijn oude goden) vernoemde NASA de vier kandidaatplekken naar Egyptische vogels; Nigthingale (nachtegaal), Kingfisher (ijsvogel), Osprey (visarend) en Sandpiper (sandlopers).

De plekken hebben het tot de top vier geschopt omdat er (waarschijnlijk) voldoende plek is voor OSIRIS-REx om veilig het oppervlak aan te tikken. Bovendien zou het planetoïdegruis er klein genoeg zijn (met een diameter van minder dan 2,5 centimeter) om door de ‘stofzuigerslang’ van de sonde opgezogen te worden.

De vier kandidaten. Klik om te vergroten. © NASA/University of Arizona

Change of plans

Helemaal volgens plan ging deze selectieprocedure niet. Initieel wilde het team namelijk nu al de twee definitieve locaties (één plus één back-up) gekozen hebben. Echter bleek uit de eerste foto’s die OSIRIS-REx nam, dat Bennu toch veel rotsachtiger was dan het team aan de hand van de eerste analysen vanaf aarde dacht. Dat maakte het een stuk moeilijker om voor de sonde een veilige landingsplaats te vinden.

Gelukkig plande NASA meer dan 300 extra missiedagen in om gebruik van te maken bij dergelijke tegenslagen. De komende vier maanden zullen de vier plekken verder bestudeerd worden om dan alsnog tot een top twee te komen.

Momenteel staat de verzameling van de veelbelovende dosis ruimtekorrels gepland voor de tweede helft van 2020. Als alles goed gaat, moet de sonde de samples 24 september 2023 terug naar aarde sturen.

Bron: NASA

Beeld: NASA/University of Arizona, NASA/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space