Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Als we geluk hebben, zien we op zondagavond vanaf elf uur zo’n honderd meteoren per uur.
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de geminiden. Deze meteorenzwerm laat in december altijd van zich horen. Dit jaar is de piek op de avond van 13 december, meldt sterrenkundige Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com.
Lees ook:
Geminiden
De geminiden waren de afgelopen nachten ook al te zien, maar toen waren het er een stuk minder. Vanavond rond 23.00 uur bereikt de meteorenshow zijn maximum. Dan kun je tot wel 120 ‘vallende sterren’ per uur aan de nachtelijke hemel zien als heldere, gelige flitsen.
Richt je blik vanavond en de eerste helft van de nacht op het oosten tot zuidoosten. En kijk ook goed omhoog, want de Geminiden verschijnen hoog aan de hemel, op circa 70 graden boven de horizon (90 graden is recht boven je).
De meteoren zijn met het blote oog te zien. Verder is het natuurlijk aan te raden om op zoek te gaan naar een plek waar niet al te veel lichtvervuiling is. En omdat de maan pas om 8:24 uur opkomt, vormt hij geen stoorzender. De zon verrijst pas om 8:41 uur.
Phaeton
Hoewel de aanduiding vallende ster veel wordt gebruikt, is hij misleidend, daarom noemen astronomen het een meteoor. Het betreft hier namelijk geen ster, maar een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien. Dit zijn wij als een flitsje.
De Geminiden-meteorenzwerm is afkomstig van een wolk stof en gruis van de uitgedoofde planetoïde Phaeton. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze zwerm ieder jaar tussen 7 en 17 december. En hopelijk kunnen we hem deze keer dus heel goed bewonderen. Aan de maan zal het in ieder geval niet liggen.
Bron: hemel.waarnemen.com