Maanbasis bouwen: drie bijzondere hulpmiddelen

KIJK-redactie

06 oktober 2020 09:00

maanbasis

De NASA is niet de enige ruimtevaartorganisatie die een maanbasis wil. Ideeën zijn er inmiddels in overvloed. Maar deze drie hulpmiddelen om een basis mee te bouwen, zijn wel erg bijzonder.

1) Schimmeldraden

Enkele ruimtevaartorganisaties hopen dat schimmels een rol kunnen spelen bij de bouw van toekomstige ruimteonderkomens. De focus ligt daarbij op het mycelium, het netwerk van vertakkende draden dat schimmels maken. Die draden kunnen op den duur een dikke beschermlaag rondom (bijvoorbeeld) een opblaasbare habitat vormen.

2) Ureum

De urine van astronauten kan zomaar eens onderdeel worden van een toekomstige maanbasis, ontdekten onderzoekers van de Technische Universiteit van Cartagena (Spanje). De stof ureum, die in urine zit, kan als bindmiddel dienen voor maanstof, zodat het stof kan worden gebruikt in 3D-printers.

3) Maanzand

De ESA onderzoekt een manier om met geconcentreerd zonlicht en maanzand stenen te bakken. In een testopstelling werden 147 gebogen spiegels zo gepositioneerd dat ze zonlicht bundelden tot een zeer hete straal, die in staat was om gesimuleerde maanzandkorrels samen te smelten. De bakstenen die daar het resultaat van waren, hadden dezelfde sterkte als gips.

Dit kader staat ook in het artikel ‘Standplaats maan’ te vinden in KIJK 11/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: ESA/TOBI KELLNER/CC BY 3.0/S.PILEHVAR/ESA/

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!