Vijf maffe maantjes

KIJK-redactie

05 november 2020 12:00

manen maantjes

De aarde heeft één maan, maar de meeste andere planeten hebben er veel meer: van kolossale ijswerelden met ondergrondse oceanen tot kleine, rondtuimelende rotsblokken.

1) Miranda

Ondanks de geringe diameter van slechts 470 kilometer heeft de Neptunusmaan Miranda (in 1948 ontdekt door de Nederlander Gerard Kuiper) ijskliffen van 20 kilometer hoog.

2) Hyperion

De Saturnusmaan Hyperion heeft een onregelmatige vorm en is extreem poreus: de gemiddelde dichtheid is half zo groot als die van water.

3) Deimos

De buitenste Marsmaan Deimos heeft zo weinig zwaartekracht dat je zo van het oppervlak af zou kunnen fietsen: de ontsnappingssnelheid is 20 kilometer per uur.

4) S/2003 J2

S/2003 J2 is het buitenste kleine maantje van Jupiter: de gemiddelde afstand tot de planeet is maar liefst 29,5 miljoen kilometer (20 procent van de afstand tussen de aarde en de zon), en de omlooptijd bedraagt 981,5 dagen (ruim 2,5 jaar).

5) Pan

Het kleine Saturnusmaantje Pan heeft de vorm van een vliegende schotel: de uitstulpende ring rond de evenaar bestaat vermoedelijk uit stof- en ijsdeeltjes uit het ringenstelsel.

Dit is een kader uit het artikel ‘Manenparade’ te vinden in KIJK 12/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Tekst: Govert Schilling

Beeld: NASA/JPL-CALTECH/SSI, M. MOTLO, GSFC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space