Merken we iets van de botsing met Andromeda?

KIJK-redactie

26 juli 2021 12:00

Andromeda

Over ruim vier miljard jaar botst de Melkweg met zijn buursterrenstelsel, de Andromedanevel. Zullen mensen, als onze soort dan nog bestaat, daar iets van merken?

Ten eerste is de zon tegen die tijd waarschijnlijk zo heet dat er op aarde geen vloeibaar water meer voorkomt. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat er nog mensen zijn. Maar als we een truc hebben gevonden om met die situatie om te gaan, dan zullen we van de botsing met Andromeda weinig meekrijgen.

Lees ook:

Melkomeda

Want ook al lijken ze op plaatjes tjokvol sterren te zitten, sterrenstelsels bestaan voor het overgrote deel uit lege ruimte. Daardoor is de kans nihil dat een ster uit de Andromedanevel op de zon zal botsen of een planeet uit het zonnestelsel zal keilen. De beweging van de aarde en de andere planeten rond de zon blijft dus hetzelfde.

Wel zullen de sterren in de Melkweg en Andromeda tijdens de botsing flink door elkaar worden gehusseld. Ook de zon krijgt samen met zijn planeten een nieuw plekje in ‘Melkomeda’. Tijdens dat gehussel zullen we telkens andere sterren aan de hemel zien, afkomstig uit beide stelsels. Bovendien zien we steeds meer sterren, want bij zo’n botsing komt veel sterrenstof vrij: het spul waaruit nieuwe sterren kunnen ontstaan.

We kunnen ook pech hebben en bij de vermenging helemaal uit het fusiestelsel worden gesmeten. In dat geval zullen we juist steeds minder sterren aan de hemel zien. Ook is er een kleine kans dat we te dicht bij een van de superzware zwarte gaten in de centra van beide sterrenstelsels komen. Dan kan het zonnestelsel helemaal aan stukken worden gescheurd. Maar wat er ook gebeurt, een individueel persoon merkt er allemaal niets van. Het hele vermengingsproces zal namelijk miljarden jaren in beslag nemen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Yannick Fritschy

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!