Met de missie Mars 2020 gaat een stukje meteoriet mee, afkomstig van de rode planeet. Maar waarom?
Aangezien de Marsrover Curiosity al ruim vijf jaar rondrijdt op de rode planeet – en er in de tussentijd een hoop onderzoek is gedaan – wordt het tijd voor een nieuwe missie. De NASA bouwt momenteel aan de Mars 2020– rover, die tijdens zijn missie een wel heel bijzonder onderdeel meekrijgt. Namelijk een stukje meteoriet afkomstig van Mars: Sayh al Uhaymir 008 (SaU008).
Chemische stofjes
Het sample wordt bevestigt op het kalibratiepalet van de laser op de nieuwe rover. Een kalibratiepalet wordt door apparatuur gebruikt om kleur en diepte goed in te stellen en een scherpe en duidelijke weergave te maken van wat er wordt ‘gezien’. Het palet van de Mars 2020-rover is onderdeel van de laser SHERLOC.
Deze laser gebruikt Raman– en fluorescentiespectroscopie om rotsen zo goed mogelijk te onderzoeken. Wanneer SHERLOC met Uv-licht op een op koolstof gebaseerd object schijnt, kan een gloed worden gedetecteerd. Deze gloed wordt gebruikt om chemische stofjes te herkennen. Daarnaast kan de laser de textuur van het rotsoppervlak heel nauwkeurig weergeven.
Sterk stukje
Een kalibratiesample is nodig om de laser goed af te stellen, zodat hij betrouwbare resultaten en beelden naar de aarde kan versturen. De NASA wil dat het sample zoveel mogelijk overeenkomt met de Marsrotsen. Een stukje afkomstig van de rode planeet komt daar dan natuurlijk het dichtst bij in de buurt. Daarnaast moet het een ‘sterk stukje’ zijn: het mag niet uit elkaar vallen bij het opstijgen of landen.
Met deze voorwaarden is SaU008 gekozen uit de 200 Marsmeteorieten die liggen opgeslagen in het Natural History Museum in Londen. Het stukje is in 1999 in Oman gevonden en is waarschijnlijk miljoenen jaren geleden op aarde terechtgekomen.
Missie
Het hoofddoel van de Mars 2020-rover is het verzamelen van samples op Mars, zodat de mosters daarna – hopelijk – mee kunnen worden genomen naar de aarde. Daarnaast zal deze rover net zoals Curiosity onderzoek gaan doen op de planeet.
Maar dat is nog niet alles: Mars 2020 zal worden bepakt met materialen die kunnen worden gebruikt door mensen tijdens Marsexpedities. Van de materialen kunnen bijvoorbeeld ruimtepakken, handschoenen en helmen worden gemaakt. Altijd goed voorbereid op reis met de NASA!
Beeld: NASA/JPL-Caltech
Lees ook:
- ‘Tweede Curiosity’ naar Mars in 2020
- Kunnen we met een tussenstation wél retour naar Mars?
- Filmpje: panorama van de ‘Gale Crater’ op Mars
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!