Na een succesvolle maanlanding gaat India nu naar de zon

Tim Tomassen

01 september 2023 13:00

De Polar Satellite-draagraket met Aditya-L1 op lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre.

De Polar Satellite-draagraket met Aditya-L1 op lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre. Beeld: ISRO.

Zaterdag 2 september om 8.20 uur Nederlandse tijd lanceert India het ruimtevaartuig Aditya-L1 richting de zon.

Vorige week nog zette India de Vikram-lander succesvol op de zuidpool van de maan waardoor de Pragyaan-rover nu over het oppervlak rolt. Maar het land is alweer klaar voor de volgende lancering. Zaterdag 2 september om 8.20 uur (11.50 uur lokale tijd) stuurt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO – als alles goed gaat – de satelliet Aditya-L1 richting de zon.

Lees ook:

Ruimteweer

Het is India’s eerste missie om de zon te bestuderen vanuit de ruimte. De Aditya (Sanskriet voor zon) zal zonneactiviteit observeren om het ruimteweer en de invloed ervan op de aarde beter te begrijpen. Bijvoorbeeld door zonnevlammen en uitbarstingen van heet plasma (coronale massa-ejecties) onder de loep te nemen.

Vanaf de lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre zal een Polar Satellite-draagraket de Aditya-L1 in een lage baan rond de aarde brengen. Het missieteam controleert dan eerst of alle instrumenten en systemen werken. Als het ruimtevaartuig goed functioneert, maakt het zich geleidelijk los van de aardse zwaartekracht en reist het naar het eerste Lagrangepunt (L1) tussen de aarde en de zon.

Groot voordeel

Op dit punt heffen de zwaartekracht van de zon en de aarde, en de centrifugaalkracht elkaar op. Lagrangepunten zijn daarom stabiele plekken waar satellieten weinig energie nodig hebben om op hun locatie te blijven. Het L1-punt ligt ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde vandaan en Aditya zal daar vier maanden na lancering aankomen.

“Een satelliet die in de baan rond het eerste Lagrangepunt wordt geplaatst heeft het grote voordeel dat de zon continu kan worden bekeken zonder enige zonsverduisteringen”, schreef de ISRO in een beschrijving van de Aditya-missie. “Dit biedt een groot voordeel bij het observeren van de zonneactiviteit en het effect daarvan op het ruimteweer.”

Aditya-L1 heeft zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord, waarvan er vier rechtstreeks op de zon worden gericht, terwijl de overige drie worden gebruikt om deeltjes te meten op het eerste Lagrangepunt om de effecten van zonneactiviteit in de ruimte tussen de aarde en de zon te bestuderen.

De lancering volgt op de succesvolle Chandryaan-3-missie, waarbij India als eerste land een ruimtevaartuig wist te landen op de zuidpool van de maan. De Pragyaan-rover doet daar nu onderzoek naar de samenstelling van het maanoppervlak.

Bronnen: ISRO, Gizmodo, Space.com

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!