Amerika en de NASA willen best terug naar de maan, maar daar hangt een prijskaartje aan.
De ontwikkeling van de Saturnus V-raket die Apollo 11 in 1969 naar de ruimte bracht, kostte destijds 6,5 miljard dollar, oftewel 42 miljard in hedendaagse dollars. Volgens sommige deskundigen gaat de nieuwe missie ook zoiets kosten. Om in 2024 weer een Amerikaan op de maan te zetten, zou volgens hen jaarlijks tussen de 6 en de 8 miljard dollar nodig zijn.
Aanbetaling
NASA-baas Jim Bridenstine denkt dat dat wat overdreven is, maar vraagt voor het komende jaar 1,6 miljard dollar (1,43 miljard euro) als een soort aanbetaling om de boel in gang te zetten. (Dat bedrag komt overigens bovenop de extra 21 miljard die president Trump wil hebben om alle andere ruimtevaartambities uit te kunnen voeren.) Hoeveel geld er dan wel nodig is voor een nieuwe maanmissie laat Bridenstine wijselijk in het midden.
Met het extra geld moet de NASA onder meer een maanlander ontwerpen en bouwen, de ontwikkeling van de raket (het Space Launch System of SLS; foto hierboven) versnellen, nieuwe ruimtepakken maken, en de zogenoemde Lunar Gateway bouwen. De laatste wordt een ISS-achtig ruimtestation dat in een baan rond de maan cirkelt en onder meer gebruikt kan worden als ’springplank’ voor korte bezoekjes aan het maanoppervlak.
De eerste maanmissie, nu bijna 50 jaar geleden, was genoemd naar de zoon van Zeus en Leto, goden uit de Griekse mythologie. Omdat er bij de nieuwe missie vrijwel zeker een of meerdere vrouwen mee gaan, zou die wel eens Artemis kunnen gaan heten; naar de tweelingzus van Apollo.
Extra dik
In het extra dikke juninummer van KIJK lees je overigens alles over de Apollo-maanmissies. KIJK 7 ligt over een maandje in de winkel.
Bron: Wired, NASA
Beeld: NASA
Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!