De ruimtesonde OSIRIS-REx die ons een capsule vol asteroïdenstof moet bezorgen, is vannacht gelanceerd.
Asteroïde Bennu, maak je borst maar nat. Het ruimtescheepje OSIRIS-REx komt naar je toe! Vannacht om 1:05 Nederlandse tijd is het met behulp van een Atlas V-raket de ruimte in geschoten. Nu ja, zoveel heeft de asteroïde – die een kleine kans maakt ooit de aarde te rammen – niet te vrezen. OSIRIS-REx jat alleen maar wat materiaal van Bennu.
Zeven jaar wachten
We moeten er jammer genoeg wel een tijd op wachten voordat OSIRIS-REx de asteroïdenstof terug naar de aarde brengt. Volgend jaar zal de ruimtesonde langs de aarde scheren om te versnellen. Eind 2018 zal hij bij Bennu aankomen en het oppervlak in kaart brengen. Op basis van die kaart wordt vervolgens de plek gekozen waar OSIRIS-REx een monster kan nemen.
De sonde zal vervolgens niet landen op de asteroïde, maar die wel naderen tot een afstand van zo’n 5 meter. De arm van het ruimtescheepje schiet vervolgens uit en doet drie pogingen om steeds in slechts 5 seconden tijd zoveel mogelijk materiaal van Bennu te bemachtigen. In 2021 keert OSIRIS-REx terug naar de aarde, waar hij in 2023 zal aankomen.
Tijdscapsule
Wat het nut is van deze missie? Bennu is een asteroïde die al heel heel heel wat jaren bestaat. Hij wordt dan ook gezien als een soort tijdscapsule uit de oerperiode van het zonnestelsel. De planetoïde kan organische verbindingen bevatten die ons op hun beurt meer kunnen vertellen over het ontstaan van het zonnestelsel en het leven op aarde. Spannend!
Bron: NASA