Picture Perfect: blauwe bubbels

Naomi Vreeburg

24 oktober 2022 09:00

blauwe

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: blauwe lichtbolletjes vanuit het ISS.

Een anonieme astronaut aan boord van het internationaal ruimtestation ISS heeft vorig jaar een opmerkelijke foto geschoten van onze aarde. Op de plaat, die pas recent door NASA’s Earth Observatory is vrijgegeven, zijn onderin en rechtsboven een blauwe bubbel te zien. De bolletjes mogen dan mysterieus ogen, ze laten zich makkelijk verklaren.

Lees ook:

De onderste bubbel werd veroorzaakt door een lichtflits, ergens in de Golf van Thailand. Normaal zijn lichtflitsen moeilijk waar te nemen vanuit het ISS door het dichte wolkendek, maar dit exemplaar schoot naar beneden naast een cirkelvormig gat in de wolken. De ‘wanden’ van dit gat lichtten door de flits op, waardoor een soort lichtgevende ring ontstond.

De tweede bol, rechtsboven, is het resultaat van vervormd licht van de maan. Onze natuurlijke satelliet weerkaatst licht van de zon door de atmosfeer heen. Kleine deeltjes in deze dampkring verstrooien het vervolgens. En dit verstrooide licht wordt dus vanuit het ISS gezien als blauwe bubbel. Weer een mysterie armer.

Bron: Livescience

Beeld: NASA Earth Observatory

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!