Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Hubble heeft nieuwe beelden geschoten van Jupiter en zijn stormen.
Op 25 augustus, toen Jupiter 653 miljoen kilometer verwijderd was van de aarde, besloot ruimtetelescoop Hubble om de planeet vast te leggen. Het leverde een plaat op die wetenschappers een update geeft van de ‘weersomstandigheden’ die er heersen.
Lees ook:
Dat stipje links van de gasreus is geen verloren pixel, maar de kleinste maan van de planeet: Europa.
Nieuwe vlek?
Prominent aanwezig op de foto is natuurlijk de Grote Rode Vlek; een anticycloon die met een doorsnede van 15.800 kilometer groot genoeg is om zichtbaar te zijn met telescopen vanaf de aarde.
Maar linksboven de rode vlek, op het noordelijk halfrond van de planeet, is nog een ander opvallend stormgebied te zien. Deze wervelwind verplaatst zich met een snelheid van maar liefst 560 kilometer per uur verplaatst.
Er duiken wel vaker nieuwe stormen op Jupiter op, maar astronomen vermoeden dat dit exemplaar een blijvertje is omdat hij meer structuur lijkt te hebben.
Bron: Hubble Space Telescope
Beeld: Links: Jupiter in het zichtbare spectrum, rechts: waarneming op meerdere golflengten in ultraviolet / zichtbaar / nabij-infrarood licht. © NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team