Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Jupiter, maar dan anders.
Jupiter is een majestueuze planeet, maar op een gegeven moment heb je hem wel gezien: altijd weer die grote, voornamelijk wit-met-beige bol, met ergens op de onderste helft een grote rode vlek. Deze foto lijkt daar totaal niet op – en toch is ook dit Jupiter.
Lees ook:
- Picture Perfect: kraamkamer van de sterren
- Picture Perfect: James Webb kiekt verse ster in het heelal
Je kijkt hier naar een gedeelte van het wolkendek op het noordelijk halfrond van de gasreus, gefotografeerd van 19.000 kilometer hoogte (ongeveer vijftig keer zo hoog als het ruimtestation ISS zich boven de aarde bevindt). De foto werd op 24 oktober 2017 genomen met JunoCam, een camera aan boord van het onbemande ruimtescheepje Juno. De beeldbewerking, waarbij onder meer de blauwe kleur wat werd ‘aangedikt’, gebeurde echter niet door professionele NASA-onderzoekers, maar door twee amateurs: Gerald Eichstädt en Seán Doran. Zin om ook eens te stoeien met Juno’s ruwe data? Ga dan naar www.missionjuno.swri.edu/junocam.
Beeld: Gerald Eichstädt/Seán Doran/MSSS/SwRI/NASA/JPL-Caltech
Deze SHOT staat ook in KIJK 9/2022.