Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Hubble in de Orionnevel.
Op meer dan 1300 lichtjaar hiervandaan, bevindt zich een van de bekendste kraamkamers van sterren. In deze enorme uitgestrektheid van interstellair gas worden nieuwe sterren geboren. De Hubble-ruimtetelescoop heeft deze nevel al heel wat keren voor zijn lens gehad.
Lees ook:
- Hubble spot uitbarsting van een jonge ster
- Picture Perfect: James Webb kiekt verste ster in het heelal
De meest recente foto, hieronder afgebeeld, is genomen aan de rand ervan. We zien hier de pasgeboren ster (een zogeheten protoster) IX Ori die een energierijke ‘jet’ (straalstroom) wegblaast. Die komt in botsing met het omringende gas dat door de klap zó heet wordt (grofweg tussen de 7700 en 11.5000 graden Celsius) dat het begint te gloeien. Hierdoor ontstaat een schokgolf dat zichtbaar is als een helder gebiedje: een Herbig-Haro-object. En het zal je vast niet verbazen dat dit hemelobject is vernoemd naar twee astronomen: George Herbig en Guillermo Haro.
Bronnen: ESA/Hubble, IFLScience
Beeld: ESA/Hubble & NASA, J. Bally | M. H. Özsaraç