Picture Perfect: de ruimte als speeltuin

Laurien Onderwater

21 december 2020 09:00

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een iconische foto van een ruimtewandeling.

Het is vandaag drie jaar geleden dat voormalig NASA-astronaut Bruce McCandless II op 80-jarige leeftijd overleed. Wellicht dat er niet direct een belletje gaat rinkelen bij het horen van die naam. Een foto zegt natuurlijk ook meer dan duizend woorden:

Bruce McCandless ruimtewandeling
Astronaut Bruce McCandless II gebruikt zijn handen om zijn bewegingen met de MMU te controleren tijdens de eerste kabelloze ruimtewandeling. Collega’s aan boord van de Challenger legden deze bijzondere missie vast. © NASA

Gespannen sfeer

McCandless was in 1984 de eerste astronaut die een ruimtewandeling maakte zonder met kabels vast te zitten aan een ruimtevaartuig. Om zich te kunnen verplaatsen en manoeuvreren in de ruimte, gebruikte hij een aandrijfsysteem, Manned Maneuvering Unit (MMU) geheten.

Over deze razend spannende wandeling zei McCandless in 2015: “Mijn vrouw was in het controlecentrum en was nogal ongerust. Ik wilde iets zeggen dat vergelijkbaar was met wat Neil zei toen hij op de maan landde, dus ik zei: ‘Het mag dan een kleine stap voor Neil zijn geweest, maar het is een enorme sprong voor mij’. Dat nam wat van de spanning weg.”

Vredig?

De Amerikaanse astronaut heeft in totaal twee ruimtevluchten uitgevoerd, beide Space Shuttle-missies. De eerste was met de Challenger (1984), de tweede met de Discovery. Tijdens die laatste missie in 1990 brachten McCandless en zijn collega-astronauten ruimtetelescoop Hubble in de ruimte.

Bruce McCandless ruimtewandeling

In het vacuüm van de ruimte hoor je natuurlijk niks. Tijdens McCandless’ ruimtewandeling in 1984 moet het dan ook oorverdovend stil zijn geweest. Maar daarover zei de astronaut: “Met drie radioverbindingen die zeggen: ‘Hoe gaat het met je zuurstof?’, ‘Blijf uit de buurt van de motoren!’ en ‘Wanneer is het mijn beurt?’, was het lang niet zo vredig.”

Lees ook:

Bronnen: NASA, The Guardian

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space