Russen willen hotel maken van ISS

André Kesseler

23 december 2017 10:00

Roskosmos

Als het aan de ruimtevaartorganisatie Roskosmos ligt, kun je straks voor veel geld in het ISS-hotel verblijven.

Over een tijdje kunnen potentiële ruimtetoeristen kiezen. Bijvoorbeeld voor een vlucht met het Britse bedrijf Virgin Galactic, dat voor 200.000 dollar vluchten tot buiten de atmosfeer wil uitvoeren. Maar je kunt ook omhoog met de New Shepard, een herbruikbare draagraket-en-ruimteschipcombinatie van Blue Origin. Eind 2018 is SpaceX van plan om twee betalende ruimtevaarders een zevendaagse reis rond de maan laten beleven. En nu wil Roskosmos het International Space Station met een extra module omtoveren tot een ruimtehotel.

20 ton

Het is niet de eerste keer dat er toeristen naar het ISS gaan. Tot nu toe waren er zeven amateurruimtevaarders die fikse bedragen (20 tot 35 miljoen dollar) betaalden om een vlucht naar het ISS te maken. Die zaten dan tussen de ‘gewone’ bemanning en dat, zo moeten de Russen gedacht hebben, kan een stuk luxer. Het plan is nu om een 15,5 meter lange, 20 ton wegende module aan het ruimtestation te hangen.

Het nieuwe onderkomen wordt met maar liefst 92 kubieke meter groot genoeg voor vier privé-vertrekken en een gezamenlijke lounge, waar de toeristen twee weken lang kunnen verblijven. Via de 22,8 centimeter grote ramen heb je dan vrij uitzicht op de aarde, zo’n 400 kilometer onder je en in de lounge zit een panoramaraam met een middellijn van 42,6 centimeter. Kosten voor zo’n tripje: 40 miljoen dollar (33,7 miljoen euro). Of 60 miljoen dollar (50,6 miljoen euro) als je een maand – letterlijk en figuurlijk – wilt blijven hangen.

Stinkerds

De module die Roskosmos daarvoor wil gebruiken, lijkt op de Science and Power Module, NEM-1, die de Russen nu aan het bouwen zijn en waarschijnlijk pas in 2021 naar boven gaat. De toeristenvariant van NEM-1 zou zo’n 280 tot 446 miljoen dollar gaan kosten. Om de boel winstgevend te maken, zijn er zijn dus maar een stuk of zeven rijke stinkerds nodig die het leuk vinden om ook letterlijk boven de rest van de mensheid uit te stijgen.

Bronnen: Roskosmos / Popular Mechanics

Beeld: NASA / Anatoly Zak / RussianSpaceWeb.com

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!