Zet je schrap. Op 21 januari is er een super-bloed-wolfmaan te zien! Enkele maanverschijnselen vinden in één nacht plaats en dat is bijzonder.
Eens in de zoveel tijd geeft onze natuurlijke satelliet – de maan – een verbluffende show weg. Zo neemt hij soms de vorm van een supermaan aan, waarbij de volle maan een stuk dichter bij de aarde dan normaal staat en daardoor groter en helderder lijkt. En soms gaat het hemellichaam precies in de schaduw van de aarde ‘staan’ (a.k.a. een totale maansverduistering) en verandert in een bloedmaan. De aardbol buigt namelijk al het licht van de zon af, behalve het licht uit het rode spectrum. En dat valt op de maan, waardoor deze donkerder en roder van kleur wordt.
Maar soms slooft de maan zich flink uit en neemt alle twee de vormen tegelijkertijd aan. Dit jaar is deze zogeheten superbloedmaan op 21 januari weer te zien, en omdat die dag de eerste volle maan van het jaar plaatsvindt, wordt hij ook nog eens een wolfmaan genoemd. Dus eigenlijk hebben we de 21ste te maken met een super-bloed-wolfmaan. (Een mondvol.)
Lees ook: ‘Met volle maan zouden mensen zich maffer gedragen’
Onderstaande kaart – van hemel.waarnemen.com – laat de totale maansverduistering van 21 januari zien.
De verduistering van 21 januari 2019 zal zichtbaar zijn vanuit heel Noord- en Zuid-Amerika, mits het weer het toelaat. In West-Europa en Afrika is de maansverduistering ook te zien, alleen het einde van de eclips is onzichtbaar vanuit Nederland en België, meldt hemel.waarnemen.com. De verduistering begint om 3:36 uur, bereikt het maximum om 6:13 uur, en eindigt weer om 8:50 uur. Je zult dus vroeg je bed uit moeten, maar daar krijg je wel wat voor terug. Tenminste, als het weer meezit…
Bronnen: hemel.waarnemen.com, ScienceAlert
Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.