TESS maakt eerste sterrenfoto

Laurien Onderwater

19 september 2018 11:59

NASA TESS

De NASA heeft het eerste wetenschappelijke beeld vrijgegeven dat zijn nieuwste planetenjager heeft vastgelegd.

De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is begonnen met het echte werk en levert volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nu waardevolle gegevens om wetenschappers te helpen nieuwe exoplaneten of planeten buiten ons zonnestelsel te ontdekken en bestuderen.

Zo heeft TESS begin augustus een gedetailleerd beeld genomen dat de NASA nu heeft vrijgegeven. De foto – die in 30 minuten is genomen met alle vier de breedhoekcamera’s van het ruimtevaartuig – laat de zuidelijke hemel zien. Dit zogenoemde first light-beeld is 24 graden breed en bevat sterren waarvan bekend is dat er exoplaneten aanwezig zijn.

Lees ook: ‘Planetenjager Kepler is stervende’

Magelhaense Wolken

Naast een hoop sterren, is op de foto ook de Grote Magelhaense Wolk te zien: een onregelmatig sterrenstelsel dat zich op een afstand van ongeveer 170.000 lichtjaar van de aarde bevindt. De Kleine Magelhaense Wolk – een dwergsterrenstelsel met een diameter van zo’n 7000 lichtjaren – is eveneens afgebeeld.

Bovenstaande foto beslaat een van de 26 sectoren van de hemel die TESS moet bestuderen. Elke sector wordt gedurende 27 dagen gemonitord, goed voor 85 procent van de ruimte. Dit zal zo’n twee jaar in beslag nemen.

Tijdens het eerste jaar zal TESS (die in april dit jaar is gelanceerd) de 13 sectoren bestuderen die de zuidelijke hemel vormen. In het daaropvolgende jaar gaat de planetenjager de 13 sectoren van de noordelijke hemel observeren. De verwachting is dat de ruimtetelescoop 10.000 nieuwe exoplaneten gaat ontdekken.

Bronnen: NASA, Business Insider

Beeld: NASA/MIT/TESS

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's