Tianwen-1 schiet plaatje van Mars

Laurien Onderwater

09 februari 2021 10:20

Tianwen-1

Deze week zal de Chinese ruimtesonde in een baan om Mars terechtkomen. Maar eerst trakteert het ruimtescheepje ons nog op een foto.

Het is een spannende week voor de United Arab Emirates Space Agency (UAESA) en de China National Space Administration (CNSA). Beide ruimtevaartorganisaties lanceerden hun missie naar Mars in juli; een reis die zo’n zeven maanden in beslag neemt. Dat betekent dat dat het Chinese en Arabische ruimtescheepje deze week aankomen op hun bestemming.

Lees ook:

Moment suprême

Maar voordat het moment suprême voor de Chinese Tianwen-1 is aangebroken, schoot de ruimtesonde eerst nog een foto van de buurplaneet op een afstand van 2,2 miljoen kilometer.

De zwart-witfoto die vrijdag werd vrijgegeven door de CNSA toont onder meer de Schiaparelli-krater en de Valles Marineris, een uitgestrekt gebied van ravijnen op het Marsoppervlak.

Tianwen-1

Tianwen-1

Ruimtevaartuig Tianwen-1 bestaat uit een satelliet, een lander en een rover. De satelliet is uitgerust met dertien instrumenten en bestudeert – in een baan om Mars – de atmosfeer en de polen. Ook onderzoekt hij mogelijke landingsplekken voor de rover.

Is er een geschikte locatie is gevonden, dan is het aan de lander om de rover veilig aan het Marsoppervlak te zetten. De Chinese ruimtevaartorganisatie verwacht dat deze daling in april zal plaatsvinden. Slaagt de landing, dan is China het derde land ter wereld dat op Mars wist te landen. De Verenigde Staten en Rusland gingen de volksrepubliek voor.

10 februari

Tianwen-1 zal naar verwachting woensdag 10 februari een baan om Mars bereiken. Het ruimtevaartuig zal dan zijn stuwraketten ontsteken om het genoeg te doen vertragen zodat de zwaartekracht van Mars het kan ‘vangen’.

In KIJK 3/2021 lees je alles over de Marsmissies van China, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 17 maart.

Bronnen: CNSA, Live Science

Beeld: Marssonde Tianwen-1 nam in oktober een selfie door een kleine camera de ruimte in te slingeren die vervolgens het shot maakte. Het ruimtescheepje bevond zich op dat moment 24 miljoen kilometer van de aarde vandaan © CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space