Wetenschappers ontdekken superplaneet

André Kesseler

10 november 2020 15:00

bruine dwerg

Voor het eerst is er een bruine dwerg opgespoord met een radiotelescoop.

Normaal gesproken worden planeten gevonden door infraroodtelescopen, waarna radiotelescopen worden ingezet voor verdere analyse. Maar nu is ontdekt dat radiotelescopen de detectie ook voor hun rekening kunnen nemen.

Wetenschappers slaagden erin een bruine dwerg te vinden met behulp van de Low-Frequency Array (LOFAR) – die voornamelijk in Nederland staat – in samenwerking met de International Gemini Observatory en de InfraRed Telescope Facility op Hawaii. BDR J1750+3809, bijgenaamd Elegast, staat op 212 lichtjaren van de aarde in het sterrenbeeld Hercules (foto hieronder).

Lees ook:

Zwakke straling

Omdat er qua formaat eigenlijk niet veel zit tussen de kleinste sterren en de grootste planeten, ontstond er in de jaren zestig een theorie dat er zoiets als superplaneten moesten bestaan. Die bruine dwergen, ook gefaalde sterren genoemd, ontstaan doordat ze – in tegenstelling tot onze zon en andere sterren – te weinig massa hebben om in hun kern waterstofatomen te laten fuseren. Ze branden dus niet, maar het blijft bij het uitzenden van wat zwakke infrarode straling.

Volgens de Universiteit van Hawaï kan het feit dat bruine dwergen op te sporen zijn met radiotelescopen betekenen dat er meer verrassende ontdekkingen kunnen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan allerlei interstellaire objecten die te koud zijn om door infraroodtelescopen te worden opgepikt.

Doorspitten

Bovendien kan het onderzoek naar dit soort superplaneten leiden tot meer kennis over de magnetische velden van mogelijk bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel. Die magnetische velden zijn namelijk van belang voor het ontstaan en voortbestaan van een atmosfeer waarin leven kan gedijen.

De onderzoekers gaan nu de enorme hoeveelheden radiodata spitten op zoek naar meer superplaneten als Elegast.

Bronnen: The Astrophysical Journal Letters, New Atlas

Beeld: ASTRON/Danielle Futselaar

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Space