‘Dit vormt de basis voor groene brandstoffen’

Laurien Onderwater

31 augustus 2021 15:00

koolstofmonoxide CO

Door koolstofdioxide uit de lucht in koolstofmonoxide om te zetten, hebben onderzoekers een efficiënte manier ontdekt om ‘groene’ brandstoffen te maken. KIJK sprak hierover met Alex van de Steeg van het onderzoeksinstituut DIFFER, dat gelieerd is aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Wat hebben jullie onderzocht?

koolstofmonoxide
Alex van de Steeg

“We onderzochten de splitsing van koolstofdioxide (CO2) om efficiënt koolmonoxide (CO) te vormen. Dit deden we met plasma (geïoniseerd gas, red.) dat is opgewekt in een magnetron. De magnetronstraling verhit het CO2 tot temperaturen van duizenden graden, totdat het uit elkaar valt in CO-moleculen. Het geproduceerde koolstofmonoxide vormt de basis voor de productie van groene brandstoffen.”

Waarom bestudeerden jullie dit?

“In het kader van de energietransitie hebben sectoren als de luchtvaart en de chemische industrie grote moeite om af te stappen van fossiele brandstoffen. Een mogelijke oplossing is synthetische brandstof, zoals diesel, kerosine enzovoort, produceren met hernieuwbare energie en CO2 uit de lucht als grondstof. Op die manier sluit de koolstofcyclus en kunnen deze sectoren ook circulair worden.”

Wat kunnen jullie met de resultaten?

“Voorheen werd beweerd dat de maximale energie-efficiëntie van het splitsen van CO2 door middel van verhitting pakweg 50 procent zou zijn. Anders gezegd: slechts 50 procent van de energie die erin werd gestopt, kwam eruit als brandstof. Mede daardoor kreeg dergelijke technologie relatief weinig aandacht. In ons onderzoek hebben we aangetoond dat de limiet veel hoger ligt, namelijk rond de 70 procent. Een dermate hoge efficiëntie maakt dit plasmaproces een stuk aantrekkelijker, wat hopelijk zal zorgen voor meer aandacht voor deze veelbelovende manier om CO2 te hergebruiken.”

Dit korte interview is ook te vinden in KIJK 10/2021 die vanaf 16 september in de winkel ligt.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech