A.I. getraind om neppe lach te herkennen

Laurien Onderwater

31 juli 2019 12:59

lachen nep software

Lachen als een boer met kiespijn? Daar trapt dit slimme computersysteem niet in.

Hoe meer we kunstmatige intelligentie-systemen dingen aanleren, des te moeilijker kunnen we ze voor de gek houden. Zo zal het in de toekomst ook niet meer lukken om te computers te laten denken dat je blij bent, als je dat in werkelijkheid niet bent. Onderzoekers van de Britse University of Bradford hebben namelijk software ontwikkeld die het direct doorheeft als je een fake smile opzet.

Lees ook:

Geposeerd

Om een neppe lach te kunnen herkennen, moesten de onderzoekers de software eerst trainen. Het team gebruikte twee reeds bestaande datasets. Eén daarvan bestond uit video’s van mensen die echt en spontaan lachten, terwijl de andere clips bevatte van personen die een geposeerde glimlach lieten zien.

Algoritmes werden gebruikt om de gezichten van de mensen in de video’s te beoordelen, en de volgorde en de mate te meten waarin hun mond, wangen en ogen bewogen tijdens het lachen.

In alle drie die gebieden werden verschillen gemeten tussen de twee groepen, maar de veranderingen rondom de ogen waren het grootst. Mensen met een oprechte glimlach bewogen de spieren rond hun ogen minstens 10 procent meer dan de boeren met kiespijn.

Lachende ogen

Hoofdonderzoeker Hassan Ugail legt uit. “Als we lachen, gebruiken we twee grote spieren: de Musculus zygomaticus major, verantwoordelijk voor het omhoog bewegen van de mondhoeken, en de Musculus orbicularis oculi, die voor de typische lachrimpels rondom de ogen zorgt.”

Als we doen alsof we lachen, gebruiken we alleen de mondhoekspieren, maar bewegen de oogspieren niet mee. Ugail: “Wij mensen zien dat vaak niet eens, maar computers kunnen dit wel goed herkennen.” De resulterende software is in staat om van video’s van lachende mensen te bepalen of hun glimlach oprecht is of niet.

De onderzoekers hopen uiteindelijk dat de software voor onder meer verbeterde biometrische beveiligingssystemen kan zorgen.

Bronnen: Advanced Engineering Informatics, University of Bradford, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws