AI-systeem debatteert tegen experts

Annelies Bes

23 maart 2021 15:00

AI debat

IBM-onderzoekers werkten jarenlang aan een slim systeem dat enorm goed kan debatteren. En soms zelfs wint.

De strijd tussen mens en machine kennen we van het gamen, zoals online schaken. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) berekent het vlot de beste zetten. Inmiddels dringt AI ook een minder vanzelfsprekend, competitief veld binnen: debatteren.

Al een paar jaar werkt een team van IBM-wetenschappers aan Project Debater, een intelligent systeem dat taal kan interpreteren en toepassen. Het systeem neemt het live op tegen debat-experts en weet af en toe zelfs te winnen. Bijzonder, want de complexiteit van taal is een groot struikelblok binnen het veld. Afgelopen week presenteerden de onderzoekers hun bevindingen in Nature.

Lees ook:

Info linken

In 2019 nam Project Debater deel aan een reeks debatten, waaronder een ingewikkelde discussie over het subsidiëren van de kleuterschool tegen kampioen Harish Natarajan. (Het debat is te bekijken in de video hieronder.) Voorafgaand aan ieder debat kregen beide partijen vijftien minuten voorbereidingstijd, zonder daarbij het internet te raadplegen, om de gedachten op een rijtje te zetten.

Zodra het topic bekend is gemaakt scant de AI op relevante informatie in een gigantische database bestaande uit vierhonderd miljoen nieuwsartikelen, om vervolgens een scherp openingsbetoog, maar ook argumenten, weerleggingen en sterke conclusies te formuleren. Tijdens dit proces, ook wel argument mining genoemd, linkt het enorme hoeveelheid bestaande informatie aan elkaar tot nieuwe argumenten.

Creatief argument

Een groep van vijftien onpartijdige online juryleden bepaalden vervolgens de meest overtuigende kandidaat. Ondanks een paar indrukwekkende openingsspeeches kwam de AI meestal niet als winnaar uit de bus. Wel wist het tijdens een discussie de mening van negen juryleden naar zijn hand te zetten.

Af en toe presenteerde Project Debater wat ongemakkelijk gestructureerde argumenten en had het moeite met de samenhang van de discussie. Maar gezien de complexiteit en diversiteit van taal, en de sprongen die zijn gemaakt met argument mining-technologie, zijn de wetenschappers toch tevreden. Het team hoopt dat het systeem in de toekomst gebruikt kan worden als hulpmiddel om betere, constructieve argumenten te formuleren en te begrijpen.

Bronnen: Nature, Science Alert, Scientific American

Beeld: IntelligenceSquared Debates/YouTube