‘Ik maak me nogal zorgen over de bitcoin’

KIJK-redactie

17 juli 2021 13:00

Alex de Vries over bitcoin

Door aan te kondigen geen bitcoins meer te accepteren, bracht Elon Musk het enorme energieverbruik en de CO2-uitstoot ervan onder de aandacht. Maar er kleven meer nadelen aan de cryptovaluta, volgens datawetenschapper en onderzoeker Alex de Vries.

Alle energie die we opwekken met behulp van zonnecellen stroomt rechtstreeks in de bodemloze put die is ontstaan door het bitcoin-netwerk. Daar ga je met al je duurzame plannen en groene stroom. Het is een veelgehoorde claim, die (gelukkig) niet klopt.

Wereldwijd wekken we jaarlijks meer dan 700 terawattuur aan energie op met zonnepanelen. Het bitcoin-netwerk verbrast in een jaar tijd zo’n 139 terawattuur. “Dat is aanzienlijk minder dan je op sommige plekken leest. Maar het is nog altijd meer dan hele landen in een jaar tijd nodig hebben. Het is ook meer dan Nederland per jaar aan elektriciteit verbruikt. Wij komen uit op 117 terawattuur per jaar.”

Alex de Vries maakt zich zacht gezegd nogal zorgen over de bitcoin. Niet om de soms explosief stijgende en dan weer radicaal dalende prijs van deze virtuele valuta, maar om de negatieve gevolgen die het computernetwerk achter de munt veroorzaakt. Sinds 2016 doet de datawetenschapper onderzoek naar die gevolgen.

Zijn bevindingen publiceert De Vries – in het dagelijks leven werkzaam bij De Nederlandsche Bank – op zijn onderzoekswebsite Digiconomist.net en in wetenschappelijke bladen als Joule en Energy Research & Social Science. Als alles volgens plan verloopt, start De Vries later dit jaar met een promotieonderzoek.

Dit is het begin van het interview met Alex de Vries te vinden in KIJK 8/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juli tot en met 18 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: Allard Faas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech