Dezelfde software die jouw vrienden herkent op Facebook- of Instagram-foto’s, wordt nu aangepast om de illegale handel in chimpansees aan te pakken.
Als gevolg van illegale dierenhandel verdwijnen er jaarlijks duizenden mensapen uit het wild. Het is dan ook big business; er worden miljarden verdiend aan hun vacht, botten, handen, tanden, enzovoorts. En ook levende exemplaren leveren een flinke duit op; het verkopen van een baby chimpansee maakt je zo 10.000 euro rijker.
Veel kopers en verkopers maken gebruik van het internet om hun slag te slaan, en sociale media zijn geen uitzondering. Hoewel dat strafbaar is, moeten de deelnemende accounts wel eerst gevonden worden. Dat moet efficiënter kunnen, vond het team achter ChimpFace. In plaats van handmatig miljoenen foto’s af te speuren naar aanwijzingen voor de handel, moet ChimpFace dat met gezichtsherkenningssoftware automatisch doen.
Lees ook: ‘Doorbraak kan noordelijke witte neushoorn redden’
Dierenhandel
Het is als het zoeken van een naald in een hooiberg; het handmatig doorziften van het internet naar hints van illegale dierenhandel. De klus is extreem tijdrovend en gevoelig voor fouten, en dus, dacht Alexandra Russo, moet er een efficiëntere manier zijn om de handel te monitoren. Ze nam contact op met Conservation X Labs, een non-profitorganisatie die met de huidige technologie poogt problemen met betrekking tot natuurbehoud op te lossen. Het resultaat was ChimpFace.
Het doel van ChimpFace is met behulp van gezichtsherkenningssoftware verdachte foto’s op sociale media en andere verkoopwebsites te identificeren. Een team experts krijgt de foto’s die het programma eruit pikt, onder ogen en gaat vervolgens wel of niet over tot actie.
Gezichtsherkenning
ChimpFace maakt gebruik van een foto-database van zowel wilde, als gevangen chimpansees, nu verlost van hun kooi. Tot nu toe hebben negen organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de apen bijgedragen, waaronder de Great Ape project in Brazilië, het Project Primate International in Guinee, en het Jane Goodall-instituut.
Met behulp van die foto’s traint het team het programma niet alleen foto’s van chimpansees te herkennen, maar ook te achterhalen om welke chimp het precies gaat. Zo zou het algoritme naast het oppikken van losse instanties van de illegale handel, ook het handelsnetwerk bloot kunnen leggen; als een chimp eerst op plek A, dan op B en vervolgens op C gespot wordt.
Opschalen
Het team wil de tool wijd beschikbaar maken; voor andere natuurbehoudorganisaties en justitie, tot sociale media en het gewone publiek. Vanwege de grote aantallen verhandelde individuen en de aanzienlijke database aan beschikbare foto’s die aan het algoritme gevoerd kunnen worden, richt het project zich nu eerst op chimpansees. In de toekomst moet ook de handel van andere (aap)soorten met het programma opgespeurd en stopgezet worden.
Beeld: ChimpFace
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!