Amerikaanse leger bouwt ‘krachtigste laserwapen ooit’

Laurien Onderwater

26 februari 2021 09:00

laserwapen

De Verenigde Staten ontwikkelen een wapen dat in een fractie van een seconde zeer krachtige laserpulsen kan afvuren.

De Amerikanen werken al lange tijd aan lasersystemen om onder meer kleine doelen als drones mee uit te schakelen. Momenteel houdt het leger zich bezig met een laserwapen dat de minder stoere naam TUPLAP draagt, kort voor Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms. Dit lasergeschut zou bijna drie ordes van grootte krachtiger zijn dan de bestaande wapens, meldt Popular Mechanics.

Lees ook:

Laserpulsen

Krijgsmachten over de hele wereld experimenteren druk met laserwapens. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste zijn ze spotgoedkoop in het gebruik. De ontwikkeling van laserwapens kost weliswaar een hoop geld, maar voor het lossen van een enkel schot op het slagveld is slechts één euro aan elektriciteit nodig. Daarnaast zijn ze zeer nauwkeurig. Laserstralen gaan namelijk, in tegenstelling tot kogels en andere projectielen, altijd rechtuit. Bovendien hebben ze de snelheid van het licht, oftewel 300.000 kilometer per seconde, zodat vijandelijke gevechtsvliegtuigen en drones absoluut niet in staat zijn om ze te ontwijken.

De meeste laserwapens zenden een continue laserstraal uit om een gat in een doel te branden. Het nadeel hiervan is dat de laserbundel vrij lang op een bepaalde plek gericht moeten blijven. Bij trage drones is dat nog wel te doen, maar bij een kruisraket wordt dat lastig. Een zwaardere laser kan in zo’n geval al met een relatief korte puls voldoende schade aanrichten om een snel bewegend doel uit de lucht te halen.

Zwaar lichtgeschut

Daar komt laserwapen TUPLAP om de hoek kijken. Het systeem vuurt ultrakorte laserpulsen af van 200 femtoseconden (1 femtoseconde is een biljardste van een seconde) met een vermogen van maar liefst 1 terawatt. Oftewel, 1 miljard kilowatt. Dat is genoeg om de sensoren van luchtdoelen te verblinden én ze met een elektromagnetische puls (EMP) uit te schakelen. Die elektromagnetische energie zorgt namelijk voor kortsluiting in de elektronica.

Wanneer TUPLAP operationeel inzetbaar wordt, is alleen nog niet bekend.

Bronnen: SBIR STTR, Popular Mechanics

Beeld: Het Laser Weapon System (LaWS) dat sinds 2014 op het marineschip de USS Ponce staat. © US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!